Подписи за фантом събирали от „Да, България“

Подписи за несъществуващ политически субект са събрали преди седмица от „Да, България“ – формацията, оглавяване от бившия правосъден министър Христо Иванов. Това показа проверка на „Труд“.

На 7 февруари активисти на „Да, България“ излязоха за втори път за необходимите 2500 подписа за регистрация в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори.

Предишната подписка беше атакувана в съда и решението нямаше да излезе навреме за подаването на документите в ЦИК.

Преди седмица от формацията обявиха, че новите данни ще се събират за коалиция, наречена „Движение Да, България“, в която влизат ПП „Зелените“ и още един субект, който впоследствие се оказа ДЕОС. Но към деня на подписката на практика обединение не е имало – нито е било подписано споразумение, нито такова е било регистриран в правния мир.

Според конституционалисти това, меко казано, противоречи както на българското законодателство, така и на моралните принципи, доколкото в политиката има такива.

В същото време от „Да, България“ не показаха притеснение от този факт. Дори се похвалиха, че вместо 2500 подписа успели да се сдобият с 20 000. Едва на другия ден бе официално обявено, че с ДЕОС вече е постигнато съгласие и формацията влиза в коалицията. Именно 8 февруари беше и крайният срок, в който Централната избирателна комисия приемаше подписки за регистрация в предсрочния вот на 26 март. Малко след като бе съобщен официалният състав на обединението, папките бяха внесени и така регистрацията се оказа успешна въпреки нарушението.

Според информацията на „Труд“ „Движение Да, България“ е нарушило още една законова норма – при събирането на подписите те не са уведомили Комисията за защита на личните данни, която трябва да даде разрешение за работа с такива данни.

Въпреки това на бланката за подписите пише, че гражданите дават съгласието си с техните имена и ЕГН-та да бъде боравено и да послужат пред ЦИК.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. МАФИОТ и това е юрист,а беше и правосъден министър!Хора отваряйте си очите!!!

  2. Какъв юрист,бе! Лишен от правоспособност адвокат, който не е влизал в съдебна зала. Политически парашутист.

  3. тоя иванов и измислената му коалиция да се скрият някъде. зелените, деос и т.н. и т.н, ужас направо

  4. Очевидно много им пречи тоя на НЕКОИ! Е, аз ще гласувам за него. Все едно, чeкам да дойде ВИДОВДЕН, да излезнат барем трима с винкели на улицата и яз да станем четвъртия, па да им потърсиме сметка на ТЪРТЕИТЕ, НА КРАДЦИТЕ, НА НАВЛЕЦИТЕ И НА ТАРИКАТИТЕ! Може па тоя да е от наш’те. Щото наши досега у Парламенто не видох!

  5. Леле, и това от бивш правосъден министър… Браво бе! Хора, много внимавайте…не че вярвам, че някой толкова ще гласува за тези!

  6. И какво се оказа сега хората са се разписали за една, а получават три в едно движение, обаче този път офертата 3 в 1 няма да е в наша полза

  7. Kаквато и коалиция да правят марионетките на Иво Прокопиев няма да стигнат до никъде.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.