Подредиха атрактивна колекция с препарирани водни обитатели

Като на рентген се наблюдава костната система на риби, жаба и водна змия

Последната новост в Аквариума към Института по рибни ресурси - Варна, ССА е подредената малка колекция от препарирани водни обитатели, които могат да се наблюдават като на рентген, видя репортер на "Труд".

%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%83%d0%bc-1Това е направено чрез метода диафонизация, при който телата на риби, водна змия и жаба придобиват напълно прозрачен вид с ясно разграничими по цвят хрущяли и кости. Прави се за първи път в България и съхранените по този начин екземпляри се консервират продължително време в безвредни за здравето на човека биологични вещества, обясни директорът на Аквариума доц.д-р Елица Петрова.

В момента се работи по разширяване на колекцията. Този метод се използва и за определяне на видова принадлежност при трудно отличаващи се по външни белези риби в едно семейство, като при попчетата, например, които са 34 вида.

В Аквариума има експозиция от над 30 морски и речни риби, над 40 екзотични вида. Аквариумът във Варна навърши това лято 85 години от създаването си. Изграждането му е по идея на цар Фердинанд след негово посещение в Неаполската зоологическа градина и по проект на видния архитект Дабко Дабков. фасадата му съчетава баралефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените риби в Черно море.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България