Подредиха експозиция посветена на героите от Габрово, участвали в опълчението

Руско-турската война от 1877-1878 година е тема на съвместната изложба на Националния музей на образованието и Държавен архив - Габрово, експонирана в музея в навечерието на националния празник - трети март.

Изложбата показва част от съхраняваните в Държавен архив – Габрово документи, отразяващи хода на Руско-турската война 1877-78: Манифест на руския император Александър II за обявяване на войната; гравюри, отпечатани през 1902 г. като пощенски картички, изобразяващи основните моменти – пристигането на император Александър II в Плоещ /1878 г./, връчването на Самарското знаме на българското опълчение, форсирането на р. Дунав при Браила и Свищов, посрещането на руските войски в Търново, боят при Никопол, битката на парахода „Веста” с броненосеца „Фехти Булент”, отбраната на Шипченския проход, атаката при с. Зелено дърво, превземането на Гривицкия редут при Плевен. Картичките са уникални заради факта, че техният автор вероятно е копирал гравюрите от издадения по това време специален албум за руския император или е снимал оригинални картини.

Част от изложбата е споменът за героите от Габрово - участници в Българското опълчение. Показани са техни снимки, протоколът на Габровския общински съвет за обявяването на всички живи опълченци за почетни граждани на Габрово през 1923 г. и снимки от събития, свързани с годишнини от Шипченската епопея. Специално място е отделено на откриването на Паметника на свободата на връх Св. Никола на 26 август 1934 г. Вълнуващи са фотографиите от събитието, речта произнесена от цар Борис III, запечатаните мигове на габровеца Атанас Донков - архитект на паметника, с ветераните опълченци.

Фотодокументалната част, подготвена от Държавния архив, завършва със снимки на част от паметниците на признателността, издигнати в Габрово в памет на загиналите руски войници. Акцент в изложбата са оригинални културни ценности от фонда на Националния музей на образованието - учебни пособия, учебници, програми, ордени, медали, спомени, вещи, които оживяват и допълват разказа за войната. За пръв път след реставрация се показва учебната карта „История на българския народ" от 1933 г., която показва периодите на Първото, Второто и Третото българско царство, поробените и откъснати български земи, изчислени са годините под чуждо робство, изобразени са ханове, князе, царе, „борци за 485 години свобода“. Изложените учебни програми, учебници и пособия показват, че събитието е включено веднага в учебния процес. Сред експонираните вещи е детско костюмче, подарено през 1877 г. от руски войник на Богомил Даскалов – правнук на сестрата на Васил Априлов - Бона Даскалова. Изложбата ще бъде на разположение на посетителите на Националния музей на образованието до края на месец март.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България