Подредиха изложба „Коледен благослов” в къща „Недкович” в Старинен Пловдив

Изложба „Коледен благослов” на обредни хлябове, картички с българска бродерия и коледни сувенири бе подредена вкъща „Недкович” в Стария град на Пловдив. Изделията са дело на деца и младежи от клуб „Здраве” с ръководител Дорка Четрафилова, като на първия етаж на възрожденската къща са оформени три коледни къта. Първият включва картички с българска бродерия, които се шият с кръстат бод, плетива на една кука-камбанки и Коледни звезди, както и ботушчета от шита дантела (кене). Вторият кът включва Коледно дръвче, коледарска китка, обредни хлябове и краваи, а третият е новогодишен и в него са изложени сурвачки и елха.

При откриването на изложбата „Коледен благослов” дългогодишният педагог Дорка Четрафилова изнесе презентация за обредността на Бъдни вечер. „Бъдни вечер е празникът, който всички очакваме с нетърпение. Нарича се още Суха Коледа, Малка Коледа, Неядка. Празникът се чества в тесен семеен кръг - на този ден всеки бърза да се завърне при семейството си. В навечерието на празника християните очакваме и раждането на сина Божи или Рождество Христово. Народът ни очаква тази вечер с много надежди, защото тя е вечер на бъдното, ние наричаме желанията си за добро бъдеще. Дори има поверие, че точно в 24:00 часа на 24.12 срещу 25.12 небето се отваря и който е праведен, ще му се сбъднат желанията”, обърна се към децата и младежите от клуб „Здраве” Дорка Четрафилова.

През деня на 24.12 се приготвя обредната трапеза, на която трябва да има 7, 9 или 11 постни ястия: варен фасул, пълнени с ориз чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, плодове, туршия, пресни ябълки, круши, грозде, дюли, обреден хляб (боговица), зелник, баница. Стопанката на дома, облечена в най-новите си дрехи, приготвя специални обредни хлябове и ги нарича с благословия за здраве и плодородие. Коледните хлябове се делят на 3 големи групи. Първата е за Бъдни вечер - приготвя се кръгъл хляб с пластична украса от тесто във формата на кръст, кръг, цветя и др. Във втората група са хлябовете, посветени на селското стопанство. Те са с богата и разнообразна украса, свързана с труда на селянина - като например кошара с овце (от топчета тесто) или рало (от пръчици тесто). А хлябовете от третата група са предназначени за големите коледари и се наричат вит (превит) кравай. Някои от тях са с кръгла, други - с елипсовидна форма.

Вечерята започва с прекадяване на цялата къща - да се прогонят злите духове. След прекадяването на вечерята, се разчупва питата от най-възрастния член на семейството. Първото парче се нарича на Света Богородица, покровителка на семейството, второто- на къщата, а следващите парчета се раздават по старшинство (започва се от най-възрастния член на семейството). Всеки счупва по един орех и по ядката се гадае за здравето. Опитва се от всички ястия, като храненето е бавно и продължително. Говорят се благи думи. Първият залък и част от украсата на питата се запазват. Момите го слагат под възглавницата си, за да сънуват за кого ще се омъжат. На когото се падне парата, от здраве и успех няма да се отърве. „Бъдни вечер е празник, свързан с много поверия, които предвещават бъдещето”, завърши Дорка Четрафилова и пожела на всички присъстващи много здраве и благополучие през Новата 2018 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони