Подредиха изложба от карикатури, рисувани от жени

Експозицията е представена онлайн в Музея на хумора и сатирата в Габрово

В Музея на хумора и сатирата в Габрово е подредена изложба, която представя 100 карикатури, рисувани от жени. Рисунките са подбрани след първия в света карикатурен конкурс, в който могат да участват само дами.

Организаторите на конкурса от Unted Sketches споделят, че едва 5 % от авторите, които създават политическа карикатура са жени и с тази инициатива целят да променят статистиката, осигурявайки специално пространство на художнички от цял свят. Журито на конкурса също е изцяло женско и в него влизат водещи карикатуристки, журналистки и дами, оглавяващи различни организации, които защитават свободата на изразяване и равноправието между половете.

В конкурса участват над 1000 творби на 260 художнички, а от тях са подбрани точно 100 карикатури на 52 авторки. Първата спирка от световното турне на селектираните творби е Музеят на хумора и сатирата в Габрово, а през май изложбата трябваше да гостува на Музея на труда в Швеция. При сегашните обстоятелства не е ясно, дали изложбата ще продължи да пътува, но всичките сто карикатури могат да бъдат видяни във фейсбук страницата на Музея на хумора.

Къщата на смеха в Габрово е затворена за посетители по време на пандемията, но както споделя директорката му, Маргарита Доровска, „когато затворят вратите на един музей, в интернет браузъра се отваря нов прозорец за изкуство”. Интересните времена, в които живеем са предизвикателство за културните институции, но много от тях реагираха светкавично и пренесоха работата си онлайн.

„Започнахме с карикатурните изложба, представихме във фейсбук и изложбата „Европа на български”, създадена от платформата Плакат комбинат, тъй като карикатурата и плакатът нямат нужда от коментар. Сега продължаваме работа по онлайн изложби, които изискват интерпретация като заснемаме видеа, в които гласът на куратора звучи зад кадър. Поддържаме и фейсбук група от приятели на Музея, която се разрастна неимоверно в последните дни. Там се споделят актуални шеги, а извънредното положение роди много такива. Мотото ни, „Светът е оцелял, защото се е смял”, създадено специално за нас от Радой Ралин в началото на 70-е години на миналия век, сякаш никога не е звучало по- актуално”, категорична е Маргарита Доровска.

Коментари

Задължително поле