Под 2% от фирмите са с нови касови апарати

Снимка: Архив

65% от търговците няма да успеят до 31 март

10 компании предлагат 18 софтуера за управление на продажбите

Под 2% от фирмите са сменили касовите си апарати до момента, показва проучване на Българската стопанска камара (БСК). Според данните само 54% от фирмите са запознати с изискванията на наредбата Н-18, а 65% от анкетираните заявяват категорично, че няма да успеят да изпълнят изискванията до 31 март, като едва 8% могат да отговорят на изискванията в този срок.

Фирмите продължават да искат отсрочка поне до края на годината, както и среща с НАП и Министерство на финансите за обсъждане на спорните текстове. Едно от големите притеснения на бизнеса е свързано със заложеното задължение за свързване на софтуера за управление на продажбите (СУПТО) с касовите апарати и предоставяне на source-кода на НАП, който представлява обект на интелектуална собственост. 71% от анкетираните заявяват, че имат притеснения от изтичане на чувствителна фирмена информация - рецептурници, търговски надценки и отстъпки, лични данни на клиенти и пациенти (при личните лекари).

„Наредбата може и ще бъде оспорена пред съответните органи - Европейската комисия, Върховния административен съд, Комисията за защита на конкуренцията заради спорни текстове“, коментира адв. Валентин Савов, председател за България на Международната данъчна асоциация (IFA).

Според Паун Илчев от Българския институт по метрология (БИМ) до момента в Института са получени заявления за 58 модела касови апарати, 38 от които вече са обработени, а останалите ще преминат през контрол в следващите две седмици.

Десет фирми предлагат 18 софтуера за управление на продажбите на бизнеса. “До края на март близо 200 хил. регистрирани по ДДС фирми трябва да актуализират касовите си апарати, а техният софтуер да бъде подобрен“, коментира Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес