На 20 юли 2019 да почерпят

Тир и кола катастрофираха между Своге и Церово

Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Иран плени британски танкер в Ормузкия проток

70-годишен мъж е загинал, след като е блъснат от кола на пътя Разград – Русе

САЩ свалиха ирански дрон, Техеран отрича (обзор) ВМС на САЩ използвали електронно заглушаване

Горанов за хакването на НАП: Скоро разбрах, че да направиш такава беля на практика е ненаказуема

„Боинг“ е загубил близо 5 млрд. долара заради скандала с модел „737 MAX“

Холандия частично отговорна за Сребреница

Тръмп се срещна с астронавти от „Аполо 11“, стъпили преди 50 г. на Луната

Засилен трафик на „Капитан Андреево“

Китайската космическа лаборатория „Тянгун-2“ изгоря в земната атмосфера

Двама парапланеристи пострадаха край Дупница

Доналд Тръмп за иранския дрон: Няма съмнение, свалихме го

Хакнатите данни били със събути гащи Не са били криптирани, съобщи Венцислав Караджов, шеф на Комисията за защита на личните данни

Поезията е новото пристанище на Дунав

Поетите Флорин Дан Продан (Румъния), Владимир Мартиновски (Македония), Ярмила Мосова Курикова (Чехия), Владо Петрович – Словакия, Анжела Димчева (България), Петер Шрагер (Румъния), Мирча Дан Дута (Румъния), Петър Чухов (България)

В края на юни в гр. Галац (Румъния) традиционно се провежда Арт фестивал, посветен на празника на река Дунав – 29 юни. Това е датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Всички държави по поречието ѝ организират множество културни, екологични, спортни и образователни събития, като идеята е да се привлече вниманието на отделните правителства и на населението към жизненоважната роля на реката за екологичното равновесие, транспорта, туризма и културното многообразие.

Под мотото „Поезията – пристанището на Дунав” в гр. Галац, намиращ се почти на делтата на Дунав, се събраха поети от Румъния, България, Македония, Словакия и Чехия. България беше представена от членовете на Българския П.Е.Н.-център Петър Чухов и Анжела Димчева, които написаха стихотворения специално за празника. Техните творби бяха преведени от известните румънски писатели Мирча Дан Дута и Петер Шрагер.

От 28 юни до 1 юли на две сцени в града повече от 20 поети участваха в няколко мултижанрови прояви: три вечери подред на голяма сцена в Градската градина се изявяваха детски танцови формации и фолклорни групи; двучасов концерт изнесе рок групата Mike Godoroja & Blue Spirit, проведоха се литературни дискусии, уъркшоп и лекции; по улиците течеше карнавал с персонажи от румънския фолклор. А поезията беше онази глътка словесно вглъбяване между музикалните изяви, без която няма как да се фокусира вниманието върху величието на Голямата река. От сцената звучаха и откъси от белетристични произведения, дело на съвременни румънски разказвачи.

В Културен център „Долен Дунав” се откри изложба на деца, като темата отново беше свързана с многообразието на живота покрай реката; състоя се премиера на сборника с разкази на румънската писателка Стела Йорга „Малки истории за големи хора” и класически концерт за пиано (Пиро Гаки от Албания) и обой (Симона Холиарток – Румъния). Отново тук на 30 юни чуждестранните участници (Владимир Мартиновски – Македония, Владо Петрович – Словакия, Ярмила Мосова Курикова – Чехия, Анжела Димчева и Петър Чухов) изнесоха самостоятелен рецитал на родните си езици, на английски и на румънски език. Те бяха представяни с биографиите си и с по пет стихотворения от Петер Шрагер. Междукултурното общуване на творческите личности допринася не само за тяхното лично реализиране чрез преводи, но за взаимното опознаване на литератури и народи, които с векове са живели съвсем близо и са реализирали духовни мостове в името на добросъседството.

Финалната вечер събра на сцената в Градската градина всички участници, като сред тях бяха и видни румънски писатели като Мирча Дан Дута, Петер Шрагер, Ади Секара, Октавиан Миклеску, Тудор Неаску, Алина Беатрис Чешка, Алина Драгомир, Стела Йорга, Флорин Дочиа, Мариус Грама, Фирита Карп, Флорин Дан Продан и др. Организатор на фестивала и негово туптящо сърце е писателката Флорина Захария (Културен център „Долен Дунав”). Заминавайки си от Галац, поетите си размениха книги с автографи и подариха свои издания на библиотеката.

Ето как изгря Дунав в стиховете на нашите поети.

Анжела Димчева

Плащаница

С каквото и да храниш тялото,
още толкова ще му трябва надежда.
Както реката без брегове,
извираща от всемира,
те учи да пееш.

С каквото и да тровиш душата си,
не забравяй паметта на водата,
в чиято синя магичност
изчезва омразата.

С каквото и да възпираш егото,
довери се на шепота,
с който вълните на Дунав
измиват всяко прегрешение.

С каквото и да мамиш любовта,
или пред нея да коленичиш,
само бистрата изворна тишина –
край върбите на родна земя –
е достойната плащаница…

Петър Чухов

Късно

Щом научих
от учителката по география –
която пърхаше като колибри
с вечните си копринени шалове –
че Дунав извира от планината Шварцвалд,
веднага поисках да отида там
и да пусна една мъничка лодка.

Ако го бях направил, сега,
вместо да лежа върху пустия остров
на леглото като корабокрушенец,
щях да стоя щастливо на кея в Галац
и да чакам един голям параход
да мине и да ме вземе.

За Голямата река:

Дунав е втората по големина река в Европа. Тя и притоците й са една от най-важните речни системи в Европа. Басейнът й заема 817 000 км ², реката има 120 основни притока и много повече по-малки. Така се формира огромен водосборен басейн. Дунав преминава през 10 държави, събира води от още 9 и така свързва общо 19 държави и 81 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова, Украйна, Швейцария, Италия, Полша, Македония и Албания.

Река Дунав и нейните притоци са източник на живот, енергия, храна, вода, транспорт, място за отдих. Дунавските влажни зони регулират замърсяването и пречистват водите. Реките са връзка между европейските страни и обединяват различните езици, култури и истории. Те са и от голямо значение за европейската дива природа. Басейнът на река Дунав се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.