Поетичен поклон пред Яворов

Вежди Рашидов на премиерата.

Вежди Рашидов уважи премиерата на антологията „Ще дойдеш ти”

Председателят на Комисията по култура в Парламента Вежди Рашидов взе участие в премиерата на антологията „Ще дойдеш ти” (изд. „Български писател”, 2018) – сборник от творби на съвременни поети, посветени на личността и творчеството на Пейо Яворов. Изданието e по повод 140-годишнината на големия ни поет и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Събитието се състоя на 14 юни в уникалното артпространство на хотел „Анел”.

„Яворов е един от най-гениалните ни поети. Той не е загинал от вражески куршум или в битка, а от омразата на деня, която винаги е съществувала в нашето общество” – каза Боян Ангелов, преди да представи антологията и едно ново фототипно издание на Яворовите „Безсъници”.

Вежди Рашидов изрази радостта си, че толкова известни поети са се събрали за поклон пред Яворовия талант: „Трябва ежедневно да полагаме усилия, за да възродим уважението към българската поезия. Щастлив съм, че имам една от десетте лимитирани бройки на „Безсъници”, подарена ми от Николай Кънчев. Щастлив съм, че възстановихме и къщата-музей на Пейо Яворов, на Борис Христов и други видни творци... Аз съм израсъл сред големи поети и писатели, ще продължавам да помагам с каквото мога. Днес отвсякъде ни залива евтиното, а за съдбовните неща трябва да работим упорито, за да бъдат създавани и запазени.”

За делото на Яворов говори и проф. Мирослава Кортенска: „Яворов е живял само 34 години, а ние вече 100 години интерпретираме неговото творчество. Нека да припомним, че първото нещо, което прави Иван Вазов, когато се създава Съюзът на българските писатели, е да събере най-близките си приятели и да организира достойното погребение на поета”.

В последвалия рецитал взеха участие 15 от включените 74 поети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура