Служители на Апелативната прокуратура в Търново с грамоти за висок професионализъм Отличията бяха връчени тържествено пред целия колектив

Столична община създава нови направления за контрол в строителството и градския транспорт

Парламентът одобри покупката на два кораба минни ловци за близо 2 млн. евро от Нидерландия

Йордан Цонев: Решението за партийната субсидия е незаконно

Бет Берс лекува депресията си с конна езда

Халил Летифов, ДПС: Решението за партийната субсидия от 8 лв. на глас е договорка между ГЕРБ и БСП

Задържаха румънец, издирван за множество измами у нас Чужденецът е арестуван след операция на габровската полиция

Туск: Брекзит е една от най-грандиозните грешки в историята на ЕС

Цвета Караянчева: Многобройните превъплъщения на Стоянка Мутафова я превърнаха в икона на българската сцена Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на актрисата

Президентът Радев за Стоянка Мутафова: Тя остава златна епоха в българския театър и кино

Министър Банов: Напусна ни легенда! Почивай в мир!

Трима от обвинените за наркоразпространение в Елин Пелин остават в ареста

Никола от “Царското коляно” на Великия Крум Съседите край Вардар се опитват и него да присвоят

57-годишна жена загина при катастрофа край Ребърково

Премиерът Борисов: Ресорът на Мария Габриел кореспондира с ключови приоритети на правителството

Поетичен поклон пред Яворов Вежди Рашидов уважи премиерата на антологията „Ще дойдеш ти”

Вежди Рашидов на премиерата.

Председателят на Комисията по култура в Парламента Вежди Рашидов взе участие в премиерата на антологията „Ще дойдеш ти” (изд. „Български писател”, 2018) – сборник от творби на съвременни поети, посветени на личността и творчеството на Пейо Яворов. Изданието e по повод 140-годишнината на големия ни поет и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Събитието се състоя на 14 юни в уникалното артпространство на хотел „Анел”.

„Яворов е един от най-гениалните ни поети. Той не е загинал от вражески куршум или в битка, а от омразата на деня, която винаги е съществувала в нашето общество” – каза Боян Ангелов, преди да представи антологията и едно ново фототипно издание на Яворовите „Безсъници”.

Вежди Рашидов изрази радостта си, че толкова известни поети са се събрали за поклон пред Яворовия талант: „Трябва ежедневно да полагаме усилия, за да възродим уважението към българската поезия. Щастлив съм, че имам една от десетте лимитирани бройки на „Безсъници”, подарена ми от Николай Кънчев. Щастлив съм, че възстановихме и къщата-музей на Пейо Яворов, на Борис Христов и други видни творци… Аз съм израсъл сред големи поети и писатели, ще продължавам да помагам с каквото мога. Днес отвсякъде ни залива евтиното, а за съдбовните неща трябва да работим упорито, за да бъдат създавани и запазени.”

За делото на Яворов говори и проф. Мирослава Кортенска: „Яворов е живял само 34 години, а ние вече 100 години интерпретираме неговото творчество. Нека да припомним, че първото нещо, което прави Иван Вазов, когато се създава Съюзът на българските писатели, е да събере най-близките си приятели и да организира достойното погребение на поета”.

В последвалия рецитал взеха участие 15 от включените 74 поети.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.