Поетично-музикално шоу „Ноти в косите“ в Столичната библиотека

Мариана Добрева

Талантът на българката притежава много превъплъщения. Досега не бяхме чели поезия от треньорка по художествена гимнастика, но и това вече е факт. Преди три месеца „Труд“ представи елегантното издание „Мечта за триумф“, съдържащо текстовете на 5 песни с добавен CD и уникални илюстрации, дело на Боряна Калейн. Четохме емоционално обагрените стихове на Мариана Добрева, чухме песните по музика на популярния автор на поп и детски песни Борислав Мирчев. Ето че Мариана Добрева събра стихове, писани през различни години, и на 9 декември 2022 г. представи първата си стихосбирка „Ноти в косите“ (2022) в клуб „Алкохол“ на Столичната библиотека. Гостите бяха посрещани от Юлия Цинзова – директор на библиотеката, а събитието се водеше от поетесата Нели Горанова (редактор), която акцентира, че това е книгата на живота на Мариана Добрева: „Тя е писана в мигове на голяма радост, дълбока тъга, разтърсващи изживявания и моменти на духовни просветления. Разделени на 4 цикъла, тези поетични откровения отразяват вътрешния свят на авторката, който е богат, наситен, изстрадан, вдъхновяващ, зареждащ с оптимизъм“.

Корицата е дело на Валентин Герасимов, илюстрациите в книжното тяло са изрисувани с вещина от златното момиче Боряна Калейн, която отправи онлайн поздравление от тренировъчния си лагер в Бразилия.

По време на събитието поезията се редуваше с поп песни по стихове на Мариана Добрева в изпълнение на ВГ „Средногорски звън“ – Челопеч, с ръководител Невелина Сараджова. Те изпълниха песента победител от 30-ото издание на Пирин фолк „Една любов свещена“ по музика и аранжимент на Светослав Лобошки, текст – Мариана Добрева.

Специални поздрави и цветя авторката получи от кмета на Челопеч – Алекси Кесяков. Събитието беше уважено от звезди на художествената гимнастика – състезателки и треньорки, а сред тях беше и емблемата на този спорт Мария Гигова; сред публиката бяха още: отец Константин – духовен водач на авторката; нейните колеги от Национално училище – София, Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян. 

Музикалното шоу продължи с още песни по стихове на Мариана Добрева и музика на Борислав Мирчев в изпълнение на Аня Кесякова, Илия Ангелов и Таня Бойчева, Александра Бачева-Сани. Великолепните аранжименти на различните песни са дело Светослав Лобошки, Алекс Нушев и Митко Гидишки.

„След „Мечта за триумф“ предстоят още много съвместни проекти с младите изпълнители от ВГ „Средногорски звън“. Г-н Кесяков прави чудеса в културно отношение в община Челопеч, за което му благодарим най-сърдечно!“ – каза Борислав Мирчев.

За авторката:

Мариана Добрева е родена в Пловдив, средно образование завършва в Кюстендил, а висше образование – в НСА, специалност „Художествена гимнастика“, работи като треньор дълги години в „Академик“, помощник-треньор на Националния отбор „Ансамбъл жени“, съдия по художествена гимнастика, член на Съдийската комисия на Българската федерация по художествена гимнастика, зам.-председател на клуб „Левски“ – Триадица. От 2020 г. е член на УС на Българската федерация по художествена гимнастика.

Из стихосбирката „Ноти в косите“ 

Погалено от есенния вятър

Погалено от есенния вятър,
прибира лятото горещите лъчи. 
Отърсва се от парещия пясък
и тръгва си – през смях и през сълзи.

Красиви спомени, красиви чувства,
красиви хора – дух и светлина.
За новото очите се отварят –
сияйно-златна идва есента.

С корона от узрели дюли
плащ от падащи листа.
Нежен полъх дърветата брули,
птича песен оглася нощта.

А лятото усмихва се през рамо,
наметва пелерина от звезди
и отминава, но за малко само –
след три сезона пак ще заблести.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура