Поетът с китара влезе в Двора на кирилицата

Харизматичният поет с китара Владимир Висоцки влезе офицално в Двора на кирилицата в старата столица Плиска. В понеделник неговият бюст-паметникът беше открит в Алеята на писателите, творили на кирилица, от Александра Дергачева, вицеконсул на Руската федерация във Варна. За тържеството дойде и неговият ваятел скулптора акад.Григорий Потоцки.

Руски ритми и български песни огласиха културно-историческия комплекс. Руският фолклорен ансамбъл „Кирилица” и танцовият ансамбъл „Фантазия”-Москва поздравиха гостите. Голямата изненада за присъстващите бе песента "Вечеряй, Радо", изпълнена на български от ансамбъл "Кирилица".

Алеята на писателите, част от Двора на кирилицата, расне от миналата година. В нея ще бъдат увековечени 80 творци - български, руски, осетински, ингушски, чувашки, сръбски, дагестански, узбекистански, чеченски, балкарски, кабардински, бурятски и калмикски, планира създателят й Карен Алексанян. Част от идеята му вече е реализирана. Това лято тук ще бъдат открити и паметници на класиците ни Петко Славейков, Йордан Йовков и Николай Хайтов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България