Пожарникари гасят огнения ад по тениски, масово нямат нови дрехи

Станимир Миланов зам.-председател на синдикат “Огнеборец”

Държавата засега дава до 4078 лева на пострадалите

Проблем с техниката в пожарната няма, но има проблем с предпазните облекла, които в болшинството от случаи са морално остарели. Това коментира пред “Труд news” заместник-председателят на синдиката на пожарната “Огнеборец” Станимир Миланов.

“Но обстановката е много динамична, защото вятърът и жегите от последните дни са причина за настоящите огнища. Помощта от Турция и Чехия не я искаме, защото сме неподготвени, а защото обстановката е изключително тежка. Най-много ни липсват хеликоптери. А относно защитните предпазни средства, там нещата са много зле, да не кажа трагични”, посочи основните проблеми пред огнеборците той.

В последните години - (над 8-10) са получени много нови пожарни автомобили в комплект с екипировка. Но те са амортизирани от носене, срокът, който дава производителят, е 5 години. “В някои от критичните райони момчетата са облечени с тениски, не защото така им е по-добре, а защото или нямат екипировка, или предпочитат да са така, вместо да са със старо защитно облекло от тежък тип, защото комфортът на тялото е друг, излишно се вдига температурата...” даде пример той.

Междувременно в четвъртък в парламента пожарите също бяха основна тема, а основното искане бе отпускане на компенсации на пострадалите и купуване на нова техника. В крайна сметка, поне засега, на засегнатите хора ще бъдат дадени по 1578 лева по линия на Агенция “Социално подпомагане”, а в последствие може да се кандидатства за по още 2500 лева по фонд “Социална закрила”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България