Пожарникари от Сандански с кампания срещу пожари

Снимка: Архив

Пожарникарите от Сандански стартираха превантивна кампания в общината срещу пожари. Повод за това стана пореден тежък инцидент. При палане на стърнища възрастна жена загина в огъня. Случката стана преди броени дни в село Враня. 76-годишната Стоянка Гавазова решила да използва сухото време и да запали стърнищата край нивата си. Заради вятъра обаче огънят се обърнал и от гъстия дим пенсионерката се задушила и издъхнала.

Други чести инциденти възникват от неизрядни отоплителни уреди.

Не ги оставяйте включени и без наблюдение, категорични са огнеборците. Не бива да се експлоатират неизправни и нестандартни отоплителни и нагревателни уреди. Върху или в близост до тях никога не оставяйте горими материали и предмети.

Трябва да се предвиди отстояние от печките на твърдо гориво до горими предмети не по-малко от половин метър. Димоотводните тръби (кюнците) да се укрепят стабилно. При необходимост комините да се почистят от налепи и сажди.

Не бива да се изхвърлят остатъците от печките на твърдо гориво в контейнерите за отпадъци, както и да се оставят за сушене около отоплителните уреди дрехи и други запалими материали, припомнят огнеборците в кампанията си, която правят от врата на врата по селата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България