Пожарникари следят за спорадични огнища в пламналия мебелен завод в Търговище

Кадър от първите часове на пожара, който е овладян, но в складовата база възниквали отделни огнища, които са под контрол.

Нямало опасност за живота на пострадалия 54-годишен работник, останалите четирима били вкъщи

Все още продължава да нанася щети огънят в мебелния завод в Търговище, в който лумна пожар към 10,30 часа в четвъртък и стихията се разпростря на около 2 000 кв.м. И в петъчния ден, без прекъсване, на мястото са екипи пожарникари. След потушаването на основния голям пожар, в складовата база спорадично възниквали отделни огнища в струпаните материали. Вътре било опасно да се влезе заради изключително високите температури и риска от срутване на покрива, казаха за „Труд” от мястото на тежкия производствен инцидент.

От полицията съобщиха, че 54-годишният работник, който беше транспортиран в болница във Варна, е без опасност за живота. Той имал изгаряния по ръцете, гърба и гърдите при опити да гаси пламъците в цеха. Леки изгаряния имала и работничка, а други три били обгазени,  но след преглед са били пуснати за домашно лечение.

Всички останали служители, близо 300 души, са невредими и са били евакуирани от територията на завода незабавно.

Още в четвъртък е паднала сградата на цеха, от който тръгнал огънят. При срутването на покрива на горящото помещение, са били повлечени стените и се  чул страховит трясък, който  хора в околността са оприличили на експлозия.

Горели са различни производствени материали, включително  сериозно количество лепило,  вероятно и готова продукция, които все още лумвали в отделни огнища в склада, казаха огнеборците.

Към момента няма яснота какво точно е причинило  стихията. Имало версия, че искра, при рязане на  материали, е възпламенила горими предмети в съседство, но от пожарната и полицията съобщиха, че тепърва ще се правят огледи и експертизи и не се ангажират с предположения. Очаквал се екип и от националното следствие.   

Експертите можели да влязат след окончателно спиране на горенето в складовете, което можело да продължи още ден, два или повече. Преди това оцелелите конструкции трябвало да бъдат проверени от специалисти дали няма да се срутят в резултат на пожара.

 Близо 40 пожарникари са участвали в овладяването на стихията и недопускането на пламъците в съседни сгради. В близост има база на хоспис и дом за възрастни хора, които са били пред евакуация, но до извеждане на хората не се е стигнало. В съседство са също площадки на фирми за строителни материали,  дърва за огрев, търговски център за текстилни изделия и други.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони