Хора даряват кръв в църква

Васил, който издяла Смолян с резачка Най-голямата му дървена фигура тежи над тон

За Мушек и мушеците 195 години от рождението на Найден Геров, съставил първия ни речник

Испания спаси 408 мигранти в Средиземно море

„Баварци“ превзеха София 120 машини на BMW и MINI бяха показани в Интер Експо Център

Подарък 13 от Дядо Коледа

Поклонението пред Светлин Русев ще бъде в сряда в Националната галерия – Квадрат 500

4-километрова опашка от ТИР-ове на “Капитан Андреево”

Предприятие за преработка на риба строят в Белица Предвиждат количества до 300 тона годишно

Установено е огнище на инфлуенца в село Стефаново

Почина синът на годеника на певицата Емилия

Катар забрани вноса на стоки от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет

89-годишен рецитатор учи на родолюбие в YouTube Ученици и българи в чужбина гледат видеата на Петър Стаменов

Гръцки опозиционен лидер за спора за името на Македония: Двайсет години живеем с този нерешен въпрос, ще можем още 2-3 години

Продадоха на търг бутилка френско вино от 1774 г.

Пожарникари спасиха болен човек в труднопроходимо и затрупано селце в Балкана

Снимки: Веселина Ангелова

Успешната операция се извърши днес преди обед в района на с. Мишморков хан, в махала Ивановци. Четирима огнеборци използваха специализирана високопроходима техника, за да достигнат по стръмния и тесен път, затрупан в преспи до 78-годишния Михо Георгиев и да го транспортират, за да отпътува на преглед до белодробната болница във Велико Търново.

Пенсионерът живее в Стара Загора, но зимите изкарва в планинското село Ивановци, в Прохода Хаинбоаз. В селцето са останали само двама жители – той и възрастната баба Тодорка, която обаче в момента е при сина си в Дебелец, разказа кметският наместник на Райковци и Ивановци Петьо Коев. По думите му, двамата постоянни жители са свикнали със суровите зими в Балкана и се запасяват с храна, вода и лекарства, ала няма как да прогнозират кога ще ги сполети болест.

„Прилежащите пътища към Райковци са коларски, тесни и стръмни. Без специализирана техника не може да се стига при такъв голям снеговалеж, бе категоричен Коев. В Ивановци има извор, откъдето двамата си набавят вода. Михо Коев е боледувал от двустранна бронхопневмония и навярно се повтаря заболяването му. Той ще бъде транспортиран от негов приятел до диспансера във Велико Търново, той се води на отчет там и след като се оправи, пак ще се завърне тука, добави още кметският наместник. Пенсионерът потвърди, че наскоро се лекувал от пневмония, но като му призляло, се свързал с близките си и с наместника. За случая бил сигнализиран и заместник-кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев и Регионалната служба пожарна и аварийна безопасност на населението в старата столица. Четирима огнеборци пристигнали с амфибия и за 40 минути успяха да стигнат до къщата на пенсионера и да го транспортират до главния път.

„Възрастният човек който спасихме, получил здравословни проблеми , пътят до селото е изключително тесен, стръмен, на места имаше навявания и преспи около 2 метра и не можеше да се почисти с нормална техника и затова използвахме специализирана техника която имаме, за да достигнем до него, разказа и гл. инсп. Николай Александров от РД ПБЗН. По думите му, напоследък зачестяват случаите, при които се налага намесата на огнеборци и специализирана техника до самотноживеещи възрастни хора в отдалечени или откъснати от снега селища. В такива случаи се ползва високопроходимата амфибия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.