Пожарникари спасиха от изпепеляване 150 декара гора и 1500 декара царевица

Пожарникари са гасили часове наред лумнали пожари около Сухиндол и Павликени и са спасили от изпепеляване 3 комбайна, 150 декара гора и 1500 декара царевица.

Около 16,50 часа в петък на тел.112 бил подаден сигнал, че в землището на Сухиндол е възникнал пожар, който бързо се разраства. Поради небрежно боравене с огън били подпалени първо сухи треви, но заради силния вятър пламъците обхванали и намираща се в близост гора. На място незабавно пристигнали спасителни екипи, както и цялото ръководство на пожарната в старата столица.

С огнената стихия, която се разпростряла на площ от 46 декара със сухи треви и храсти, се борили 17 служители с 4 специализирани автомобила. Включили се още петима доброволци от местното спасително формирование и петима горски. Осигурен бил и трактор от местни земеделци в помощ на спасителните екипи. Около 21 часа същата вечер пожарът бил локализиран, но до неделя сутринта останали дежурни екипи на място да следят огънят да не се разпали отново.

Огнената стихия е опустошила 6 декара гора, но пък други 150 декара са спасени.

По същото време пожарникарите са гасили и 4 комбайна, които пламнали по време на работа в земеделските ниви в Общините Свищов, Павликеи и Полски Тръмбеш.

Трите от машините, които са горели, но нямат нанесени материални щети са жънели в землищата на Свищов, село Ореш и в село Обединение, Община Полски Тръмбеш. Четвъртият комбайн обаче, който е горял в царевичен блок край павликенското село Върбовка е със сериозни щети. Огънят е унищожил адаптер и ротор. Благодарение на бързата намеса на огнеборците са спасени 1500 декара с царевица.

От петък вечерта до неделя сутринта са гасени и огнища със сухи треви край Горна Оряховица, еленското село Беброво и свищовското село Овча могила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони