Пожарът в "Топлофикация" - Сливен вероятно е тръгнал от самозапалили се въглища

Искра от самозапалили се въглища вероятно е причина за големия пожар, който избухна снощи на складова площадка в "Топлофикация"-Сливен , съобщи ст. комисар Владимир Демирев, директор на РЗ "Пожарна безопасност и защита на населението" в областния град.

На площадката са били складирани бали със слама, използвани за биогориво в работния процес на пещта за горене в дружеството.

"Близо до тях са били складирани въглища. Специалистите знаят, че когато въглищата се овлажнят, те се самозапалват. От ТЕЦ-а са ги разтиквали с гребла. Но самозапалването е станало. Вероятно искра е прехвръкнала и е причинила пожара", обясни ст. комисар Демирев.

Предстои проверка. За нарушаване правилата на пожарна безопасност законът предвижда глоба от 200 до 2000 лева. Последната проверка от РЗ "ПБЗН"-Сливен в "Топлофикация" е била извършена през юни. Тогава на площадката все още не е имало складирани бали със сено.

Искра от ел. проводниците пък е вероятната причина за пожара в съседните заводи ЗММ и "Динамо" в индустриалната зона, при който горяха 3 метални складови помещения и леярен цех.

Коментари

Задължително поле