Пожарът край Дренково е заради човешка небрежност, обхвана около 400 дка борова гора

Снимка: Архив

Локализиран е пожарът, избухнал снощи над благоевградското село Дренково, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. Стана ясно вече, че огнената стихия е тръгнала заради човешка небрежност, човек е запалил сухи треви, а вятърyt е бил бурен и бързо е разгорял огъня. Предполага се, че е имало и още едно огнище, което е тръгнало от вила, пак поради човешка небрежност.

Така първоначално са горели 120 дка, а впоследствие пожара навлиза в гората и обхваща около 400 дка борова гора. Над 100 горски, доброволци и пожарникари гасиха, правеха полоси, по цялата периферия е създадена полоса, която се облива с вода. Така пожара е локализиран.

През целия ден дежурните екипи остават на мястото на инцидента, за да следят ситуацията.

Общо 37 пожара са възникнали от началото на годината на територията на ЮЗДП. Засегнати са над 1000 декара горски територии, основната част от които са иглолистни култури. Човешката небрежност продължава да е основен фактор за възникване на горските пожари. Опасността от нови запалвания остава изключително висока заради сухото време и високите треви. Затова ЮЗДП призовава гражданите за повишено внимание при боравене с огън и напомня, че е забранено паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи на по-малко от 100 метра от границите с горските територии. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България