Пожар остави без покрив самотна жена

Съседи и познати откриха акция за помощ на несретницата

Пожар остави без покрив, документи и храна 50-годишна самотна жена от Сливен. Съседи и познати на Радост светкавично отправиха зов за помощ в социалните мрежи.

Пожарът е избухнал навръх Йордановден, в частен имот във вилната зона край полигона „Батмиш” в Сливен. Сигналът е подаден в 18,38 часа от съседка. На място са били изпратени два специализирани автомобила. Въпреки спешната им намеса, били напълно унищожени покривът на двуетажната тухлена постройка, прозорците, черна и бяла техника, обзавеждане, казаха от полицията в Сливен. Предполага се, че бедствието е предизвикано от неизправно коминно тяло. Огнеборците освободили домашното куче на Радост, което било затворено в стаята й, когато лумнал пожарът. Част от козината му е опърлена, но е оживяло. Самата стопанка е отсъствала от дома си по време на инцидента. „Била е във вилата на съседи, за да си зареди мобилния телефон. Тя е на километър-километър и половина. Като се прибирала, видяла, че нещо гори. Изпаднала в несвяст, когато разбрала, че собствената й къща е в пламъци”, разказа Йорданка Вакова. Вакова и приятелката й са сред основните инициатори за акцията.

Съдбата на Радост докосна много състрадателни сливенци. Съседи разказаха, че несретницата живеела от близо десетина години сама в къщата, след като съпругът й я напуснал. „Тя не е от онези жени, които се оплакват и се предават. Работи в текстилния завод „Е.Миролио”. На смени. Пеша върви с километри, за да отиде на работа”, разказа Вакова. Със заеми и кредити успяла да обзаведе една от стаите на приземния етаж и да си създаде елементарни удобства за живот. Наскоро си купила блиндирана врата и била доволна от това, защото вилата й била отдалечена от другите имоти. Преди Коледа получила заплата. С радост се похвалила на комшиите, че успяла да изплати и последния си заем.

Отоплявала се с печка, тип „камина”. За жалост, имотът бил без ток. Затова отишла при съседи да зарежда телефона си. Оставало й да изплати 400 лева задължение към енергото, натрупани от мъжа й. Имала намерение в близко време да погаси и тях и да си открие нова партида, но нещастието с пожара я застигнало. „В огъня изгоря и чантата й заедно с остатъка от заплатата, дебитната й карта и личните й документи. От общината са прочели публикацията ни във „Фейсбук” и още на 8 януари сутринта се обадиха, за да кажат, че ще й окажат съдействие за издаването на новите документи”, съобщи още Вакова. В момента Радост е приютена от младо семейство, което е наемател във вилната зона. Състрадателни хора са занесли храна. „Вече доста добри хора се обадиха, предлагат дрехи, храна и обзавеждане. Но най-напред трябва да се измаже стаята на жената, да се сложат прозорци и т.н., за да може да се нанесе”, обясни Ваков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България