Пожар уби две невръстни деца във Варна (обзор)

Апартаментът, в който загинаха двете деца, е напълно унищожен от пожара. Огънят е засегнал и други жилища в блока.

Огънят лумнал в апартамент с изключен ток

Бащата спасил жена си, но не успял да измъкне сина и дъщеря си

Смята се, че пламъците са от свещ

Момченце на 1 година и 4-годишната му сестричка загинаха в съня си при пожар във варненския кв. “Владиславово”.

Огънят лумнал малко след 22 ч в събота в апартамент на първия етаж на вх. 7 в бл. 406, където мъниците живеели под наем с родителите си. Бащата не бил у дома. Излязъл малко по-рано, за да пазарува от кварталния магазин. На връщане видял пушека, който се стелел от терасата на жилището и хукнал да спасява семейството си. Извадил жена си и се върнал за децата, но гъстият дим и пламъците го принудили да скочи през терасата.

Пристигналите 4 екипа на пожарната успели да евакуират 36-те обитатели на входа и да потушат огъня, преди той да порази и съседните жилища. Стихията обаче погълнала двете малки деца и цялото имущество в засегнатия апартамент. Пострадала и 77-годишна съседка от третия етаж, която вдишала дим и била откарана в болница. Малко по-късно получила инфаркт. Състоянието ѝ е тежко.

Майката и бащата се отървали почти без наранявания и прекараха неделята в Трето РУ, където даваха показание. Семейството едва свързвало двата края. Заради неплатени сметки от седмица в жилището нямало ток, разказаха комшии.

Варненската окръжна прокуратура пое ръководството на образуваното по случая досъдебно производство. До следобедните часове в неделя на местопроизшествието бяха извършени два огледа. Започнаха разпити на свидетели. Назначени бяха съдебно-медицинска и пожаро-техническа експертизи. Първата ще установи причината за смъртта на двете невръстни деца, а втората - причината за пожара. Тя не е взрив, категорични бяха от полицията. На публикуван в социалната мрежа клип се вижда как първо огънят обхваща терасата на апартамента и следва експлозия. Съседи предполагат, че свещ е подпалила покъщнина, а след това е гръмнала малката туристическа газова бутилка, която семейството активно ползвало. Работим по всички възможни версии, допълни директорът на ОДМВР-Варна Атанас Михов.

Човешка намеса

Огънят тръгнал при малчуганите

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов

Огнището на пожара е било в стаята на двете деца. Това съобщиха окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и шефът на ОДМВР ст. комисар Атанас Михов.

Аутопсията на момчето установи, че то е издъхнало от вдишания дим. “Затова на този етап не можем да говорим за умишлено убийство, но е сигурно, че пожарът е причинен от човешка ръка”, посочи Конов.

Образуваното досъдебно производство засега е за палеж, предизвикал смърт.

Двамата родители са познати на органите на реда, но това едва ли има връзка с трагедията, каза ст. комисар Михов. Разследващите продължават да разпитват майката. Тя обаче давала противоречиви показания.

Семейството е било посещавано от социалните служби, но сигнали за домашно насилие не е имало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България