Пожар унищожи 60 дка гори край Бачково

Повече от 24 часа пожарникари и доброволци се бореха да загасят пламъците, обхванали 60 дка широколистни гори край резервата "Червената стена" и пловдивското село Бачково в Родопите. От Пожарната и Горското стопанство твърдят, че стихията е овладяна, макар че на места все още има димящи дънери и суха шума, а теренът е стръмен и до огнището на пожара се стига единствено по горски пътеки.

Огнеборците използват лопати, кирки, тупалки, а водата се носи в пръскачки или туби, тъй като автомобил на Пожарната е невъзможно да стигне. Няма опасност пожарът да стигне до Бачковския манастир или къщите в селото въпреки силния вятър и близостта на иглолистни гори. Пламъците лумнали в неделя по обяд в близост до туристическата пътека, водеща до хижа "Безово", а най-вероятната причина за огъня е човешка небрежност.

От небрежност при боравене с огън на открито пък пострада 63-годишен мъж, чиято вилна постройка в землището на квартал "Долни Воден" в Асеновград изгоря напълно в неделя около 13.30 часа. Къща горя в неделя след 22.20 часа и на улица "Амбарица" в Пловдив, където огнената стихия унищожи 100 квадратни метра покривна конструкция и част от домакинското имущество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България