Позата на съня разкрива характера

Ще разгледаме позите, в които човек спи у дома, когато е сам и на комфортно легло. Причината е, че привичното положение на спящия може да се променя в зависимост от това, дали той се намира в любовни отношения, както и къде му се налага да спи. Така например на гости и въобще в непозната обстановка обикновено хората заемат позата на „ембрион” или спят като „войниче”, тъй като насън са напрегнати и се опитват да се контролират.

Позите на спящите заедно съпрузи се разшифроват по следния начин. „Близка прегръдка” – хората са влюбени и сексуално заинтересовани един от друг. „Лъжички” (т.е. настрани и единият прегръща другия) – нежност, доверие, но този, който прегръща, обича по-силно и се опитва да защити другия. Мъжът спи по гръб, а главата на жената е на рамото му – прекрасни партньорски отношения. Двамата са не само двойка, но и приятели. Гръб в гръб, но докосвайки се – скъпи са си един на друг, но за тях е важно да имат свое лично пространство. Гръб в гръб, но на разстояние – или партньорите са скарани, или вече отдавна не се привличат сексуално, или са духовно и емоционално чужди хора.

ПО ГРЪБ

„Свободен съм!” – именно така може да се преведе от езика на жестовете позата на човек, спящ по гръб. Той е доволен от всичко, нищо не го напряга, няма комплекси и психологическа зависимост от хора и обстоятелства. Този индивид сам управлява живота си и много се гордее с това. Потвърждават го и ръцете, разперени встрани. Освен това по този начин често спят хора, които ръководят околните – началници или просто домашните тирани.

Ако обаче човекът спи по гръб, но при това ръцете му плътно са притиснати до тялото (поза „войниче”), значи той дори и насън не може да се отпусне, опитва се и в спящо състояние да контролира тялото си. В този случай не може и дума да става за някакъв психологически комфорт, а само за консерватизъм и догматизъм.

Позата „по гръб” със скръстени върху гърдите ръце говори за уравновесеността на човека, за умението му винаги и навсякъде да запази спокойствие. Често такива хора се занимават с дихателна гимнастика, йога или други практики, насочени към постигане на хармония и душевно равновесие.

ПО КОРЕМ

По корем спят затворените хора, които винаги вярват само на себе си, не приемат критика и не позволяват на околните да поставят под съмнение думите и постъпките им. Такива личности умеят да постигат поставените цели дори и да им се налага да го направят с щурм. Те са упорити, от тях стават прекрасни спортисти, кариеристи, мениджъри.

Обикновено те имат своеобразно отношение към хората, с които им се налага да взаимодействат – те се изолират от приятелите и надеждните партньори, но могат да „подложат на удар“ гърба си на съвършено непознат човек. Тоест тяхната предпазливост и изневерява в най-неподходящия момент.

НАСТРАНИ

Настрани, с изправени или леко сгънати в колената крака спят главно хора, които са напълно доволни от себе си и от това, което им се случва. Те не се затварят в общуването и не демонстрират превъзходството си над околните. Такива личности винаги са готови да помогнат, те се чувстват еднакво комфортно и в ролята на благодетели, и в качеството на покровителствани.

Обикновено човекът, предпочитащ да спи настрани, има аналитичен ум, дори и да е с творческа професия. Той умее да вижда очевидното, лесно открива причинно-следствените връзки, анализира всичко, което се случва с него и около него.

Освен това на такъв индивид можете напълно да се доверите. Със сигурност той няма да ви предаде – поне без сериозни основания за това. Той лесно се настройва към обстоятелствата, затова дори от най-трудните ситуации може да се измъкне без вреда за себе си и за околните.

Може да се каже, че позата „настрани” е най-комфортната – тя позволява нормално да се диша в съня (тези, които спят така, по-рядко хъркат), никои органи не се притискат, тялото си отпочива практически на 100 %.

ПОЗА „ЕМБРИОН”

Ако човек спи в поза „ембрион” – т.е. със свити крака и лице към стената, значи подсъзнателно се крие от външния свят. Обикновено такъв индивид е инфантилен, не е свикнал да решава проблеми, търси някого, който да го прави вместо него. По-лесно му е да се преструва (да убеди себе си), че всичко му е наред, отколкото да промени статуквото. Освен това такива хора често страдат от някакви заболявания, с които не искат или не са в състояние да се борят. Затова тази поза може да е сигнал и за влошено здраве.

Ако човекът обикновено спи в друго положение, то стремежът да се свие на кълбо е подсъзнателен опит да потуши някаква болка. Понякога тази поза заемат жените по време на менструация, хората с обострена язва или гастрит или просто с болки корема. Понякога тази поза говори, че човекът е толкова напрегнат през деня, че нощта за него е единствената възможност да остане насаме със себе си. Той се затваря не толкова за проблемите, колкото се изолира от всички външни дразнители. В този случай най-често индивидът се завива през глава.

Така спят хората със синдрома на хроничната умора, онези, върху които тегне бремето на отговорността – т.е. позата „ембрион” е опит да се върнат във времето и състоянието, когато е можело нищо да не правиш и да не отговарят за нищо.

ПРЕГЪРНАЛ ПРЕДМЕТ

На хората, спящи настрани или в поза „ембрион” и прегръщащи част от одеялото или плюшена играчка, обикновено в живота не им достига топлина, нежност или разбиране. Това са самотни (в душата или в реалността) личности, които не се чувстват защитени или нужни. Предметът, който прегръщат насън, им подарява илюзията за сигурност и емоционален комфорт, който те не изпитват наяве.

Освен това понякога стремежът да се вземе играчка в леглото или да се прегръща одеялото по дължината му говори за това, че човекът има временни проблеми в личния си живот. И щом всичко се подреди, позата на спане се променя и индивидът се връща към положението, което му е било свойствено преди настъпването на кризата.

Коментари

Задължително поле