Позволяват да се отвържем от парното

 

Предложение на лидера на НФСБ Валери Симеонов

Съседите ще плащат по-високи сметки заради отказите от топлофикация

В момента решението е на блока

Собствениците на апартаменти в блокове да може да се откажат от парно и да не плащат никакви сметки за отопление, предлага лидерът на НФСБ Валери Симеонов с внесени в парламента промени в Закона за енергетиката.

В момента дори човек да спре радиаторите си у дома трябва да плаща за отоплението, което ползва чрез сградната инсталация на блока. Предложението на депутатите е, ако човек не иска да ползва топла вода или парно, да може да подаде декларация за това пред съответната топлофикация. Най-късно 30 дни след това собственикът на апартамента вече няма да се счита за клиент на топлофикацията, т. е. не би трябвало да получава никакви сметки, предвиждат внесените в парламента промени. А използваната топлина от сградната инсталация ще се счита за “непоръчана доставка” и за нея няма да се дължи нищо.

Ако промените бъдат приети от парламента, сметките за парно на хората, които не са се отказали от централното отопление ще нараснат. Причината за това е, че цената за топлината от сградната инсталация ще се разделя между по-малко абонати - само между тези, които не са се отказали от парното. Същевременно съседите им, които ползват топлина от сградната инсталация, но официално са се отказали от парно, няма да плащат нищо.

Промяната е в полза на хората, които имат по няколко апартамента, но не живеят в тях. С предложените промени няма да им се налага да плащат за парно за жилища, в които няма никой. Промяната обаче ще засегне хората, които имат само едно жилище, защото ще трябва да плащат по-високи сметки, заради собствеността на хора, които купуват апартаменти и ги държат празни.

В момента от парно или топла вода може да се откаже само целият блок, като решението се взима с гласовете на най-малко две трети от собствениците.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика