Позлатен албум показва уникални снимки на Кобургите

Изданието с колекционерска стойност е с лично посвещение от Симеон II

Премиерата на книгата ще бъде на 29 май

Уникални снимки, непоказвани досега, са събрани в изключително луксозен албум, който се издава по случай 80-годишния юбилей на цар Симеон II. Той беше честван миналата година и в месеците след това този албум става факт. “Труд” показва няколко от снимките ексклузивно за своите читатели. Изданието съдържа подробно описание на произхода на българската царска династия, историческите факти и делата им в служба на България. Текстът е на български и английски език. Най-важните моменти от живота им са илюстрирани в приложението от десетките снимки, повечето от които се публикуват за първи път.

Книгата е във вид на хоризонтален луксозен албум с твърда подвързия със златен отпечатък и оригинално художествено оформление на книжното тяло, външната страна на което също е покрито със златен прашец. Издание е на Фонд “Цар Борис и Царица Йоанна” – Царски дворец Врана и издателство “Български Бестселър – Национален музей на българската книга и полиграфия”.

“През 2010 г. основах Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Йоанна”, чиято цел е да съхрани царското наследство на България със средствата, с които ние разполагаме. След дълги години на безразличие, лъжи и пропаганда сметнах, че ще е жалко да изпадне в забрава такова богато наследство, архивите, семейните картини и предмети, при положение, че могат да бъдат достояние на хората.” Това пише Симеон Сакскобургготски в началото на книгата. Неговата съпруга, сестра му и лично той събират отново в България техни исторически предмети, архиви и документи, както и обзавеждат двореца във Врана с мебели, докарани от Мадрид, от Кобург, а също и от България.

Преди 130 години един високообразован европейски принц, потомък на древни родове и династии, отдаден страстно на природата и романтичната древност, на генеалогията и хералдиката, полиглот и космополит, се възкачва на престола на новоосвободена България и завинаги свързва своята и на потомците си съдба с тази на българите. Това е Негово Кралско Височество Фердинанд Максимилиян Карл Леополд Мария, принц Сакс-Кобург-Готски и херцог Саксонски, принц на Кохари, Чабраг и Житня, граф на Мурани, който става Княз Фердинанд Български – бъдещият Цар на Българите. Роднина на най-влиятелните короновани особи в тогавашния свят, по кръв свързан с британската, белгийската, португалската, френската, баварската, бразилската, австро-унгарската, испанската корона.

В албума могат да се видят фотографии, свързани с най-важните моменти от живота на царската фамилия – от края на XIX век до днес. Снимките са пазени грижливо от Сакскобургготската фамилия и сега тя разрешава тяхното публикуване. Една от целите на последния български монарх е да развие и социализира исторически институт, посветен на Третото българско царство, с постоянна музейна експозиция, архивен фонд и специализирана библиотека, какъвто у нас не съществува. “Този период системно е заличаван в учебниците по история, а в най-добрия случай е очернян”, пише царят в предговора.

Премиерата на албума ще бъде на 29 май в двореца “Врана”. Част от тиража е с колекционна стойност - със специална подвързия от кадифе, позлатени букви и индивидуална номерация на всеки екземпляр с подпис и посвещение от Н. В. Цар Симеон II.

Коментари

Задължително поле