Показаха машините за гласуване (СНИМКИ)

Снимки: Цветан Томчев

Дружеството "Сиела Норма", определено от ЦИК за доставчик на 9600 машини за гласуване, достави в срок - 10 февруари, първата партида от 300 устройства. Днес от фирмата показаха как изглеждат машините, а изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров увери, че останалите бройки по договора ще бъдат доставени предсрочно.

В момента машините се съхраняват в специални куфари и се охраняват в подходящ склад. С втората партида трябва да пристигнат не по-малко от 5700 машини, а срокът е до 28 февруари. Третата и последна партида с останалите машини трябва да пристигне до 9 март.

Няма опасност за злоупотреби, защото машините нямат софтуер все още. След инсталирането, пак няма да може да се злоупотреби, защото нямат възможност за външна комуникация, увериха от фирмата доставчик.

В деня на вота един техник ще отговоря за не повече от 10 секции. Ако техникът не се справи, ще има кол център, ако се окаже, че машината не подлежи на поправка – гласуването ще продължи с хартиени бюлетини.

Това ще бъде най-масовото машинно гласуване. Започнахме от 50 машини, за да достигнем до 9600. В машинното гласуване са включени секциите с 300 и повече гласоподаватели.

Машините са произведени в Тайван. 3000 от тях са използвани на предишните избори, останалите са чисто нови.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика