Показаха новия европейски изтребител на авиошоуто в Бурже (ВИДЕО)

Франция, Германия и Испания подписаха рамково споразумение за проекта за изтребител от ново поколение, който трябва да гарантира самостоятелни отбранителни способности на Европа в свят на нарастващи заплахи. Това стана на авиозложението в Бурже край Париж - най-голямото годишно събитие на авиоиндустрията. То беше открито тази сутрин от президента Еманюел Макрон.

Макет на новия изтребител FCAS (Future Air Combat System) в мащаб едно към едно беше представен в Бурже пред погледите и на три дами - министрите на отбраната на Франция - Флоранс Парли, на Германия - Урсула фон дер Лайен и на Испания - Маргарита Роблес, информира БНТ.

Те сложиха подписи под общото споразумение за бойния самолет, като така и Мадрид се включи в амбициозния проект. Целта е първите полети на прототипа да са факт до 2026 г., а до 2040 изтребителят да замени използваните сега "Юрофайтър" и "Рафал".

Проектът беше лансиран като част от нова отбранителна инициатива за първи път от лидерите на Германия и Франция преди две години. Първоначалната идея и Великобритания да се включи, беше изоставена. Париж и Берлин ще инвестират общо 4 милиарда евро в изтребителя до 2025 година.

Коментари

Задължително поле