Агенции за международен обмен: Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени

Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Щерката на Том Круз е негово копие

Русия напълно затваря границите си

Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

Още двама с коронавирус в Шумен – на 83 г. и 65 г.

Дезинфекцират 20-километров участък от магистрала “Марица“ преди “Капитан Андреево”

Спряха снимките на турски сапунки

Вицепремиерът Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса КРИБ с частична подкрепа

Ген. Мутафчийски: 18 са новите случаи на коронавирус у нас Шест са вече починалите от заразата

Премиерът: България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки (ВИДЕО) 81 държави са поискали пари от МВФ, заяви Борисов

Националният щаб ще провежда брифингите си само веднъж на ден в МС

НСТС с консенсус за компенсиране на компаниите, засегнати от кризата

Проф. Олег Асенов: Временно се преустановяват ограниченията за движение на камионите по „зелените коридори“

Том Ханкс и съпругата му се завърнаха в Лос Анджелис (СНИМКА)

Показаха оригинала на най-известното фото на Апостола (ОБЗОР) Пълният кадър на снимката откриха в Османския архив

Снимката на Васил Левски.

Пълният кадър на най-известната снимка на Васил Левски бе открита в Османския архив в Истанбул. Това е една от седемте запазени до днес снимки на Апостола, но до момента от нея бе познат само елипсовиден вариант, който е силно ретуширан. Заедно със снимката в министерството на културата за първи път бяха представени и документи, които свидетелстват за дейността на БРЦК. Писмените артефакти са общо 15 страници, а към тях се прибавя и указът на БРЦК на османски турски.

В османските архиви снимката открива Виктор Комбов, уредник в Националния музей „Васил Левски”. Той заминава за Турция на научна командировка в държавния архив, където е търсил документи, свързани с българската история и Апостола.

Комбов беше категоричен, че с тази фотография турските власти са издирвали Васил Левски. С колегите му предполагат, че снимката е направена след общото събрание на БРЦК, което се провежда в Букурещ между 29 април и 5 май 1872 г.

Специалисти по фотография казаха пред „Труд”, че най-вероятно снимката е направена при братята Никола и Тома Хитрови, които по това време работели в Браила. Тогава при тях са се снимали много български революционери, а Левски им имал доверие, че снимката му няма да попадне в ръцете на турците. Експертите казват, че трябва да се направи анализ на кадъра, за да се разбере каква е камерата и кой е работел с такава през тези години.

На гърба на снимката има описание на османски турски език: „Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си, а очите му са големи и пъстри”.

Почти същото описание, като написаното на снимката, с малко по-различен словоред казва на 26 октомври 1872 година, в един от разпитите си в Орхание, даскал Иван Димов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет. Тогава той дава това първо словесно описание пред турските власти, с което те вече разполагат по-нататък за неговото издирване, каза директорът на Националния музей „Васил Левски”- Карлово Дора Чаушева.

Тя обясни, че другите отрити документи най-общо са предхождащи залавянето на Васил Левски, но все още не са преведени напълно. „По-нататък ще разберем какво точно е написано в тях, но със сигурност ще дадат информация за революционната организация“, сигурен е Виктор Комбов.

Едва седем са фотографиите, на които със сигурност е установено, че е Васил Левски. От седемте кадъра днес са останали общо 12 копия, които досега бяха известни.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.