Благоевград посрещна над 500 плувци и техните семейства за II Международен турнир „Пирин- Благоевград“

Джулиана Гани пръска сексапил сред природата

Красимир Каракачанов ще участва в тържествения ритуал по посрещането на 34-тия контингент на Въоръжените сили на България

Гледайте НА ЖИВО закриването на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг

Два подготвяни атентата са били осуетени във Франция от началото на годината

Бойко Борисов в Сандански: Приписват ни безобразия

Над 600 снегорина чистят пътищата в страната

Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Показаха телескопи и астрономически книги на крепостта Царевец в Търново

 

Хиляди деца и възрастни наблюдаваха Слънцето, планетите и звездите чрез специални телескопи от хълма Царевец във Велико Търново. По повод Деня на детето Регионалният исторически музей в старата столица организира „Звездна нощ над Царевец”. Събитието се състоя съвместно с Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно” – Димитровград.
Само днес малките и по-големите жители и гости на старата столица имаха възможност да видят необятността и красотата на звездното небе. Всеки желаещ можеше да наблюдава през професионални телескопи кратерите на Луната, пръстените на Сатурн, спътниците на Юпитер, както и други интересни астрономически дълбоки обекти като мъглявини и галактики.
Освен вечерни наблюдения, в светлата част на денонощието посетителите на Архитектурно-музеен резерват „Царевец” гледаха през специален телескоп “Коронадо” и най-близката звезда до нас – Слънцето. Любителите на астрономията успяха да видят през обектива слънчеви петна и протоберанси /б.а.изригвания/.Астрономите от първия планетариум в България гостуваха във Велико Търново и със своя изложба на стари астрономически български книги издадени от началото до края на 20 век, както и звездни и лунни глобуси. Подредени бяха пособия и уреди, използвани в астрономията и навигацията. Сред тях са неодолит, който служи за измерване на вертикални ъгли, както и секстант, служещ за определяне на вертикални и хоризонтални ъгли като се ориентират по Слънцето или по някоя звезда вечер.

Експониран бе и Хелиос планетариум, който се използва с учебна цел и показва въртенето на планетите около Слънцето на фона на небесната сфера. Представени бяха и двата основни типа телескопи. Единият е реплика на телескопа на Галилео Галилей, който е система тип рефрактор и е първият в историята на човечеството със система от лещи.Вторият пък е от системата “Нютон” със система от огледала.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.