Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Показаха телескопи и астрономически книги на крепостта Царевец в Търново

 

Хиляди деца и възрастни наблюдаваха Слънцето, планетите и звездите чрез специални телескопи от хълма Царевец във Велико Търново. По повод Деня на детето Регионалният исторически музей в старата столица организира „Звездна нощ над Царевец”. Събитието се състоя съвместно с Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно” – Димитровград.
Само днес малките и по-големите жители и гости на старата столица имаха възможност да видят необятността и красотата на звездното небе. Всеки желаещ можеше да наблюдава през професионални телескопи кратерите на Луната, пръстените на Сатурн, спътниците на Юпитер, както и други интересни астрономически дълбоки обекти като мъглявини и галактики.
Освен вечерни наблюдения, в светлата част на денонощието посетителите на Архитектурно-музеен резерват „Царевец” гледаха през специален телескоп „Коронадо“ и най-близката звезда до нас – Слънцето. Любителите на астрономията успяха да видят през обектива слънчеви петна и протоберанси /б.а.изригвания/.Астрономите от първия планетариум в България гостуваха във Велико Търново и със своя изложба на стари астрономически български книги издадени от началото до края на 20 век, както и звездни и лунни глобуси. Подредени бяха пособия и уреди, използвани в астрономията и навигацията. Сред тях са неодолит, който служи за измерване на вертикални ъгли, както и секстант, служещ за определяне на вертикални и хоризонтални ъгли като се ориентират по Слънцето или по някоя звезда вечер.

Експониран бе и Хелиос планетариум, който се използва с учебна цел и показва въртенето на планетите около Слънцето на фона на небесната сфера. Представени бяха и двата основни типа телескопи. Единият е реплика на телескопа на Галилео Галилей, който е система тип рефрактор и е първият в историята на човечеството със система от лещи.Вторият пък е от системата „Нютон“ със система от огледала.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.