Зоран Заев свиква предсрочни избори

Над половин милион души на пореден протест в Барселона, десетки ранени и арестувани

Диета без глутен повишава либидото

Вълко Червенков нямал брак с жена си На младини се готвел за актьор, като държавен глава пишел епиграми под псевдоним

Откриха африканска чума по мъртво диво прасе в Габровско

Две коли катастрофираха в Бистрица, едната се вряза в къща

Борис Джонсън: Нова отсрочка за Брекзит ще бъде безполезна и скъпа

Карфиолът е истински аристократ

59-годишен мъж застреля друг при битов скандал в Ловешко Извършителят е задържан

Абсурдни партии в битка за гласове Щури формации в Европа и САЩ засенчват родните колорити

Лейди Гага с рентген на цялото тяло

С PlayStation 5 „Сони” гони нов стандарт

Показаха умна къща, автономни роботи, планетариум и електромобил на Техническо изложение в Горна Оряховица

Създатели на оранжерията са четирима ученици от 9 и 11 клас от гр.Гоце Делчев.

Уникални иновативни изделия като умна къща, автономни роботи, планетариум, електромобил и много други показаха в сряда на традиционното техническо изложение в Горна Оряховица. Разработките са дело на ученици и студенти.

Над 60 професионални гимназии и 5 технически университета, както и участници от съседните балкански страни се включиха в изложението на младежко техническо творчество в Горна Оряховица. В рамките на форума е организирана младежка научна конференция. Проявата е на 9 и 10 октомври в Спортната зала на железничарския град, а организатор е Фондация „Милен Григоров“.

В миналогодишното издание участваха над 300 изложители с разработки в областта на електрониката, електротехниката, мехатрониката, софтуера, машиностроенето и др.

С умен парник се представи Неврокопската професионална гимназия от гр.Гоце Делчев. Нейни създатели са четирима ученици от 9 и 11 клас. Оранжерията е с автономни системи за управление за влажност, капково напояване, осветеност под определен спектър, затопляне и охлаждане. Изброените процеси се контролират от датчици, а управлението е чрез глобалната мрежа.

Цветна екологична палитра показаха възпитаници на ПГХТ „Асен Златаров“ в Горна Оряховица. Младежите предлагат оформяне на зимни градини, интериорно озеленяване, което е свързано с екологично строителство като използват природни отпадни материали. Техни съученици пък са изобретили апаратура за точково охлаждане на електронни платки с вортекс тръба.

Дванайсетокласниците обясняват, че приспособлението способства за управление на процеси чрез сгъстен въздух. Устройството намира приложение при превозване на храни в транспортни средства без фреон, при стружково нагряване и пробиване на детайли, както и в дървообработващата промишленост.

Гимназисти от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ в Горна Оряховица са изработили планетариум. Това е интернет програма, която показва звезди, планети, съзвездия, мъглявини в реално време.

„Може да се разбере кое небесно тяло къде е било в миналото и къде ще се намира в бъдещето. Програмата е подходяща за обучение по астрономия“, разкриват 18-годишните и създатели Кристиян Тодоров и Михаела Петкова.

С автономни роботи за товарене и разтоварване в завод с огромна складова база привличаха внимание трима първокурсници от Студентски клуб „Бит Роботс“-Русе. Те участват с авторска разработка за трета поредна година в изложението.

Находчив ученик от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген.Иван Бъчваров“ в Севлиево пък показа умна къща.

„Сградата е енергонезависима. Когато се стъмни, осветлението се задейства автоматично. Използвана е иновативна технология за настилка пред жилището от преработена пластмаса“, обяснява единайсетокласникът Драгомир Маринов.

Той е конструирал и умно кошче за отпадъци, чийто капак се отваря само при подаване на ръката и след секунда-две сам се затваря. Младият изследовател признава, че е изработил кошчето за три дни, а къщата за около седмица.

Николай Пантелеев от „Транском С“-София пък демонстрира изобретения от миналото и бъдещето. Сред тях бе първото записващо устройство от 1877 г., което е основоположник на съвременната музикална и звукозаписна техника. На щанда му можеха да се видят още плазма-лампа с променлив ток по модел на Никола Тесла, както и генератор за гарова телефония. Интерес предизвика стирлингов двигател, изобретен преди над 200 г., който е наследник на парните машини. Негов създател е монахът Робърт Стирлинг като днес това устройство намира приложение в атомните подводници, защото е безшумно и замества парните турбини. Пантелеев показа и екземпляр на първият радиоапарат, който работи без никакво захранване, а се задейства единствено от магнитното поле и радиовълните във въздуха.

С 3 D сканиране и импланти на черепи, стави, гръбначни прешлени, челюсти за медицината пък участва докторантът от Техническия университет в София Тодор Тодоров. Той обясни, че за изработката са използвани титаниеви сплави, а детайлите са свръх леки. Негови колеги пък демонстрираха планетарни антени за мобилна комуникация, които са изключително евтини и компактни.

Вниманието на посетителите привличаше кокетен електромобил. Неговите създатели са ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Бургас. Младите конструктори кръстили колата, която е изцяло ръчна изработка „Баткомобил“.

„Създадохме автомобила за 6 месеца. Тежи 72 кг и е с два мотора. Развива максимална скорост от 60 км/час. С един киловатчаса ток или с едно зареждане на батериите изминава 160 км“, информират изобретателите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.