Показват говорещ контейнер и уникален лампов усилвател на изложението "Младежко техническо творчество" в Горна Оряховица

Уникални модели и технически разработки ще бъдат показани в Горна Оряховица по време на конкурс-изложение "Младежко техническо творчество". Първият по рода си в България форум ще се проведе от 27 до 29 октомври.

В изложението ще вземат участие над 60 екипа от цялата страна. Събитието се организира от инициативен комитет, включващ Фондация „Милен Григоров”, НТС за Великотърновска област и фирми от региона, в партньорство с Община Горна Оряховица. Целта и организацията на младежкото изложение бяха представени на среща с медиите от заместник-кмета Йорданка Кушева и представителите на Инициативния комитет инж. Владимир Григоров и инж. Камен Коцев.

„За нас е изключително интересно и ангажиращо това, че ще бъдат представени за пръв път от 25 години насам технически разработки. Ще има съпътстваща и уникална изложба на ретро експонати. Ще бъдат обсъдени теми, които са свързани с науката и техниката, перспективата за развитие на младите хора в тази област, за която в последните години се обръща малко внимание, кадрите намаляват, а те са изключително ценни. Надявам се това да се осъзнае от хората, че без производство, без индустрия и наука, свързана с бизнеса, няма как да има път напред. Като институция ние изпълняваме своите задължения”, сподели пред присъстващите заместник-кметът на община Горна Оряховица Йорданка Кушева.

„При подготовката на изложението се свързахме с всички технически гимназии и ВУЗ-ове в страната. Младите хора, които ще дойдат ще покажат на нашите гости уникални неща. Интересът към нашето изложение е изключително голям”, разказа инж. Владимир Григоров.

„Има млади хора, които искат да бъдат различни, да правят неща, които им харесва и които някои от техните връстници дори не разбират. Точно тези млади хора искаме да съберем в Горна Оряховица, да се опознаят и да видят, че не са сами и че има и хора като нас, които знаят, могат и толерират това, което правят те”, коментира инж. Камен Коцев.

В конкурса-изложение ще се включат ученици, студенти и младежи, които работят във фирми, използващи иновативни изделия и технологии. Областите, в които ще се състезават те са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика, приложна механика. Участниците ще се представят с полезни модели, конструкции, изделия, макети, инструменти, софтуер или машини. Щандовете на изложението ще бъдат разположени в Спортна зала „Никола Петров”.

Гостите на изложението ще могат да видят уникален говорещ контейнер, който благодари за изхвърления боклук, свети през нощта и дори може да се движи. Той притежава уникален дизайн,  може да свири с мелодия, захранва се със слънчеви батерии и акумулатор, които на практика ще притежават неизчерпаема енергия. Контейнерът е разработен от горнооряховски екип. В изложението ще бъдат показани още софтуер за контрол в закрито помещение, както и специална сензорна гривна, приложима в рехабилитацията и позволяваща обслужването на общо 50 пациенти от един човек.

Ще бъдат демонстрирани нестандартни инженерни технологии, ще има състезание с пистови роботи, демонстрации по физика, химия и биология за по-малките посетители. Техническият университет в София ще представи болид, спечелил множество международни отличия. На изложението ще бъде демонстриран и уникален лампов усилвател, който е дизайнерски и може да се превърне в истински хит. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия от Велико Търново ще представи проект на модерна къща. От Горна Оряховица ще се включат още екипи. Инж. Даниел Денев от Професионалната гимназия по електроника и електротехника и неговата група ще демонстрират с макет как да се управлява по най-добрия начин трафика на автомобили.

Друга група, с ръководител инж. Георгиев, ще представи звуков усилвател, който е възможно и да се подслушва. Участие във форума ще вземат и местни представителства на световно известни фирми в областта на автоматизацията. Ученици от Националната гимназия по оптика ще заснемат филм за тридневното изложение, който ще бъде излъчен по Националната телевизия. Други ученици от столична гимназия по електроника пък ще предават онлайн, в реално време, снимки и видео, заснети с дрон.

Компетентно жури от инженери ще оценява разработките. Под внимание ще бъдат взети оригиналността, практическата насоченост, самостоятелно ли са направени от участниците и могат ли те да ги защитят, споделиха организаторите.

Предвидени са материални награди, а най-добрите ще получат и плакет на Община Горна Оряховица. Според организаторите обаче най-голямата награда ще бъде за онзи иновативен проект, който има потенциал за устойчиво развитие. Той ще бъде подпомогнат от Инициативния комитет и ще се търсят варианти за неговото внедряване в бита и производството.

„Подобен форум не е организиран през последните 25 години. Паралелно с конкурса-изложение са подготвени и съпътстващи мероприятия като ретро линия „От индустриалната ера до нашето съвремие”, техническа конференция, концерт с участието на младежки певчески и инструментални състави", разкриват организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии