На 22 май 2019 да почерпят

„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Показват находки от „Острова на съкровищата“

Островът в язовира при село Сушина

Находки на 7 000 години от праисторическа селищна могила могат да се видят в Шумен. В Регионалният исторически музей вече е подредена изложбата „Островът на съкровищата“ с резултатите от 10-годишни археологически проучвания при село Сушина част от шуменската община Върбица.

Част от откритото укрепително съоръжение
Част от откритото укрепително съоръжение

Познавачите със сигурност са чували за праисторическата селищна могила Нуриюк, която се е образувала от продължителното обитаване на селище през каменно-медната епоха /V хил. пр. Христа/. Тя е с елипсовидна форма и площ от близо 5 дка. При строителството на язовир „Тича“ през 60-те години попада в неговата чаша и ежегодно е била разрушавана от промените в нивото на водата. Проучванията започват през 2007 г., когато нивото на язовира спада рязко, а на повърхността се появяват човешки кости. Те са от некропола на могилата.

За два кратки археологически сезона доц. д-р Стефан Чохаджиев и екипът му проучват 15 гроба от некропола. През следващите осем години вървят редовни археологически разкопки и на селищната могила. Най-значимият резултат от тях е разкриването на внушително каменно отбранително съоръжение. Запазената му височина е над 5 метра и според археолозите това е обект не само от национална значимост.

По време на разкопките на острова до сега са открити близо 3000 артефакта с изключителна научна и експозиционна стойност. Има много сечива от камък, кремък, кост и рог. Медни изделия, които свидетелстват за ранна металургия. Открити са и накити, както и златно мънисто. Експозицията ще бъде в мраморното фоайе до края на март, а до 10 февруари експозицията може да се види безплатно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.