Показват находки от уникалната Арена в Плиска

Археологически находки от уникалното съоръжение Каменна арена в първата българска столица Плиска са представени в изложба в Регионалния исторически музей в Шумен. Арената е изградена непосредствено до Дворцовия център и заема важно място в структурата на столичното градоустройство. На нея археолозите попадат неочаквано в търсене на дървена цитадела, а геофизичните проучвания показват, че става въпрос за кръгла каменна площадка, разположена на площ от 1 декар и заобиколена от дървена ограда. Сега са показани резултати от проучванията на проф. Станислав Станилов и д-р Андрей Аладжов, продължили от 2005 до 2015 г.

Откритата натрошена керамиката на мястото датира функционирането на арената в периода от края на ІХ до средата на Х век. Открити са находки и от втората половина на Х – първата половина на ХІ век. В експозицията са изложени най-интересните артефакти – цели глинени съдове, фрагменти с графити, реликварий, нагръдни кръстове. Показани са и накити от благородни метали и медни сплави – обици, висулки, пръстени, катарами, коланни накрайници и апликации за облекло, златни, сребърни и медни монети.

Според археолози, Арена е без аналог в Европа от Средновековието. Сигурно е, че на площада-арена е извършен важен обред, защото археолозите попаднаха по периферията върху каменната настилка на части от животни, дори на обезглавено куче. Отгоре има насип с чиста черна пръст, а върху нея са натрошени съдове.

"Вече е сигурно, че площадът е ползван еднократно за сложен обряд и после е бил засипан", каза пред "Труд" в интервю м.г. проф. Станилов. Арената вече е покрита със специално изградена метална конструкция и устойчиво платно, социализирана и удобна е за разглеждане от туристи. Най-вероятно проучването й ще продължи под защитното покритие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България