Показват свищовското съкровище във Виена

Свищовското съкровище е избрано да участва на изложба в Kunsthistorisches Museum – Виена, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров. Изложбата, която ще се проведе в периода 14 март – 25 юни 2017 г., е част от научен проект на българската и австрийската академии на науките.

img_4590-bОрганизатор на изложбата от българска страна е Националният Археологически Институт с Музей към БАН, в партньорство с регионални и общински музеи. В нея ще участват и други съкровища от бронзовата епоха, съхранявани в регионалните и общински музеи в България.

Свищовското съкровище е датирано в средата на II хил. пр. Хр. и се състои от тринадесет златни накита и шест бронзови предмета, всички поставени в глинен съд, заровен в земята. Откритата през 2011 г. уникална находка бе дарена от откривателя си Росен Тодоров на Градския Исторически музей в Свищов.

В момента в културната институция в крайдунавския град са изложени само репликите на златните накити. Оригиналите са предадени за временно ползване на Националния Археологически Институт с Музей към БАН, по договор между директора на НАИМ-БАН и директора на ИМ-Свищов.

 

img_0797-b

Коментари

Задължително поле