Показват топлия колорит в творбите на Николай Изварин /1928-1996/

Изложбата е от фондовете на художествените галерии във Варна, Добрич и Шумен

Изложба от музейната рубрика "Пространства на паметта" с творби на Николай Изварин /1928-1996/ ще бъде открита на 7 март в Градската Художествената галерия във Варна. Авторът е от националното поколение художници, което налага ново пластично мислене през 60-те години на 20 в. и към което принадлежат Ангел Атанасов, Дария Василянска, Альоша Кафеджийски, Кина Петрова, Маргарита Денева, Христо Веков, Иван Кенаров, Илия Касабов, Петър Бранев, Беньо Бенев, Веселин Начев, Иван Ковачев, Павел Джеферов, Панайот Куюджуклиев и др., посочва Доротея Павлова, уредник на изложбата. Експозицията е събрана от фондовете на художествените галерии във Варна, Добрич и Шумен.

Николай Изварин притежава темперамента на колорист. Той е открил изразителността на цвета и го използва по смел и символичен начин, което придава изключителна експресивност на картините му, които са различни от туристическия пейзаж и постигат забележително живописно богатство, посочва още уредникът на изложбата. Смята се, че в произведенията на Николай Изварин се открива влияние от немския художник-акварелист Емил Нолде, представител на група „Мост” в Дрезден от началото на XX в., който твърди: „ Всичко може да бъде нарисувано, стига да е във възможностите на цвета, защото цветът е сила”.

Николай Изварин е роден и умира във Варна. Той има самостоятелна изложба в Бялисток, Полша, участие в международни изложби в Турку, Финландия, Одеса, в Гдиня, в Рощок. Носител е на орден"Кирил и Методий" II степен, член е на Световния информационен център за изкуство и комуникации в Кеймбридж и е член на Американския информационен биографичен център.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони