Показват уникална изложба „Луксът на ХIХ век“ в Морското казино в Бургас

Уникална изложба „Луксът на ХIХ век“ ще бъде представена в Бургас. Тя показва „лайфстайла“ на по-заможните европейци през този период. Това е времето на „алафрангата“.

Изложбата включва основната част от експозицията „Дарени и спасени съкровища“ на Регионален исторически музей – Бургас и представя промените във вещния свят на градското население.

Експонатите са предадени от митницата. Задържани са на ГКПП Малко Търново, когато са били пренасяни от трафиканти. Става дума за два случая- през 1996 година, така наречената „Френска колекция“ е била спряна на границата. „Френска“, тъй като според извършените по късно експетни оценки, по- голямата част от предметите са с произход от Франция.

През 1998-ма година, е задържан друг трафикант, с така наречената „Румънска колекция“, тъй като между предметите има картини на румънски художници. И в двата случая, предметите са идвали от Румъния, през Русе и опитите са били да ги изнесат за Турция. Това съобщи за Труд г-н Владимир Анигностов, уредник в РИМ- Бургас.
Видно е, че за статуетки и съдове се използват различни метални сплави, които заменят среброто с бронза. Това прави лукса и изкуството достъпни за широк слой граждани.

Колекцията на Регионалния исторически музей в Бургас от европейското приложно изкуство включва голям брой часовници, сервизи, картини, огледала, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.