Две мистериозни убийства разследват край язовир в Негован (обзор) Мъж застрелян с 3 куршума, жена гръмната и разчленена

Две вили са изгорели при пожара край Реброво, очаква се да бъде изпратен хеликоптер

Иран заяви, че танкерът „Грейс 1“ ще отплава от Гибралтар в неделя вечерта

Бананите от Еквадор с кокаина били за румънската мафия Проверяват складове в София, Пловдив и Варна

Улиците на Хонконг се изпълниха с протестиращи въпреки проливния дъжд (СНИМКИ и ВИДЕО)

ДНК проба доказа: Мартин Трифонов е изнасилил и убил детето в Сотиря

Сложна операция в Полша за спасяване на пещерняци

Мария Димитрова от София: Пожелай си спасение и чудесата идват при теб При д-р Емилова жената се избавила от мъртвата хватка на тежки болести

Диетата на Одри Хепбърн Паста, паста и отново паста

Българският ансамбъл грабна злато и бронз на Световната купа в Минск

Турското езеро Туз се оцвети в розово (СНИМКИ и ВИДЕО)

Голям пожар бушува край село Реброво (СНИМКИ)

Гибралтар отново не прие искането на САЩ да не освобождава иранския петролен танкер

Бебе на 40 дни почина от задушаване в Благоевградско

Русия няма да разполага нови ракети в Европа, ако същото направят и САЩ

„Покаяние“ се играе предколедно в „Сфумато“

На 16 декември, само няколко дни преди Коледа в театър „Сфумато“ от 19 часа ще се играе един специален спектакъл, пълен с послания и празничен дух „Покаяние“. Това е второ представление от импровизационния цикъл „Петте елемента“ на доц. Велимир Велев. То е резултат от актьорски психофизически тренинг по сценична импровизация, изграден изцяло върху елемента „Дърво“. Авторската театрална методика наречена „Натюрморт-Контакт Импровизация“ стъпва на работата с Неживата материя (природни материали или предмети и материи) на сцената и превръщането им в сценично изразно средство. Материалът, който се използва в този тренинг, става източник на сценичното въображение на актьора и „ражда“ неговата пластика и физическо присъствие, логиката му на поведение и общуване. Те прерастват в сценични ситуации, със своя тема и нравствено послание. Така същността на всеки материал изкристализира в зрелищна форма, а формата – в съдържание. Като краен резултат от тази творческа лаборатория се ражда спектакъл. Символното осмисляне на неживата материя, като сценичен атрибут и същевременно органичното й вплитане в сценичното действие и фабула, придават на представленията едновременно и философска дълбочина, и особена сила на въздействие върху възприятията на зрителя. Съчетавайки добре характеристиките на драматичния театър и кукленото изкуство, на балета и цирка, на пантомимата и физическия театър, спектаклите от цикъла на „Петте елемента“ излизат извън рамките и оформят един нов, уникален жанр. А темите, които подтикват зрителите към размисъл в „Покаяние“, идват от вжданията на екипа, начело с доц. Велев, който е създал спектакъла и са толкова актуални днес: Някога, когато ние, хората сме имали всичко, сме посегнали към дървото със забранения плод. Така живеем и до днес – някъде там между двете – между Дървото, което ни дарява живот, и дървото, което ни дава разум да избираме, но не и очи да различаваме добро от зло, истина от лъжа, любов от егоизъм. Там между неразбирането, че притежаваме всичко на тая земя, и заблудата, че трябва вечно да търсим някъде извън себе си щастието.

И оттогава продължаваме да живеем, сякаш обгърнали с ръце от двете страни ствола на едно дърво, което ни свързва и разделя. Безчувствени към прегръдката на любимия, докато гледаме през рамото му далече към чуждо изкушение. Убивайки най-близките си с егоизъм. Разпъвайки ги на кръст с изневяра и предателство. И така докато не унищожим любовта и не я превърнем в консумация, докато не съсипем всичко, което имаме и не оценяваме! Тогава идва време за разплата:

Светът се превръща в пустиня.

Животът в порнография.

Любовта в търговия.

Приятелството в изгнание.

Съществуването в наказание.

Пребиваването на тази земя в капан.

И тогава, останали без изход, се сещаме само за едно – да вярваме, че ако има покаяние, има и прошка! Нищожни и смазани, просещи милост, по-ниски от тревата, да чакаме някой да се пресегне и влее в жилите ни соковете от „дървото на живота“, за да се родим пак между клоните му като плод, който ще се отдели и този път мъдро ще заживее отново!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Внимавайте, използувате християнски думи. Играйте колкото си можете, но внимавайте да не похулите Господа Иисуса Христа защото и без друго греховете ни като народ са много, а Неговото дълготърпение не вечно, а Той е Вечен и Всемогъщ. ПОКАЯНИЕ означава: – изповед на ГРЕХОВЕТЕ, – молитва за прошка на греховете, – оставяне на греховете, обръщане и следване Христовото учение не на думи, а на дело

    1. I didn't even know that that flavor existed! But I could live with it as well I think. Better than the brussels sprouts you mentioned yeyt.rdase..I wouldn't eat them roasted, toasted or any other way cooked.Many greetings, Frieda

  2. The contents of this cyst is like a clown car at the circus. The insides just keep coming, and coming and coming out. Given how close the cyst is to the cheekbone of the patient, I’m quite impressed by the payload of the cyst. well done in the grand scheme of th8#ns&gi230;.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.