Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Една четвърт от живеещите в Германия са с мигрантски произход

Написаха правилата за усвояване на милиони от фондации МС прие правилника на Съвета за развитие на гражданското общество

Испания търсила над 1000 българи за бране на ягоди Холандия с най-много оферти за работа за гурбетчиите

Дипломатка забърка нацистки скандал Загреб я отзова

БНБ: Храните и горивата поскъпват

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Секс бомба обезвредена в редакцията на „Труд“

Покритият мост е символът на Ловеч Майстор Колю Фичето изградил уникалната емблема на града

Възстановен е след изгаряне

Съвсем скоро Ловеч ще стане по-достъпен за туристи, след като наскоро беше направена първа копка на нова отсечка от магистрала “Хемус” край града, както и беше дадено началото на новия обходен път на града. Това обаче далеч не е единствената причина да посетите Ловеч, известен като града на люляците.

Ако всеки град си има свой символ, който го определя и го прави известен по света, за Ловеч това е покритият мост, изграден от майстор Колю Фичето. Той е построен през 70-те години на 19-ти век и свързва стария квартал Вароша със съвременния град, простирайки се над река Осъм. Каменната му основа и дървеното му облекло го правят уникален и единствен на Балканите. В Европа има още само три подобни, сред които най-известен е този във Флоренция (Италия), но не по-малко атрактивни са покритите мостове на Люцерн (Швейцария) и Ерфурт (Германия).

При създаването на моста в Ловеч в него се помещавали около 60 дюкянчета на занаятчии, които предлагали своите стоки. Днес също можете да си купите от моста сувенири, бижута и предмети на творци от региона от около 10-на магазина.

От моста на Колю Фичето се открива гледка към стария град.
От моста на Колю Фичето се открива гледка към стария град.

Първоначално мостът е както пешеходен, така и транспортен и е изграден от известния български строител майстор Колю Фичето по поръчка на Османската държава. В изграждането между 1874 и 1876 година се включват много жители от града на люляците. Бил е с дължина 84 метра, височина от 7 метра и ширина 10 метра, от които половината са пътно платно, а останалите – пешеходен път. Той е изграден изцяло от дърво, без никакви метални части. Каменните устои, на които се крепи, са пет и са с височина от 4,5 метра.

Както всички шедьоври на майстор Колю Фичето, мостът бил украсен с изображения на лъв, двуглав орел, бич, който изобразявал този на поробителя, фигура на жена. Мостът се осветявал от газови фенери. За съжаление през 1925 година мостът изгаря почти до основи. На негово място е изграден отново покрит мост, но от железобетон и със стъклен покрив. През 80-те години на миналия век е реконструиран, за да наподобява първоначалния шедьовър на Колю Фичето. На мосът обаче липсва транспортна част и той е изцяло пешеходен. Дължината му е по-голяма и достига 106 метра.

На покрития мост можете да научите и за всички атракции в и край Ловеч, както и да видите макети на част от тях в Туристическия информационен център. Там можете да намерите брошури, информация за хотелите в региона и много повече за историята на Ловеч.

 

В старите къщи живели търговци

Вароша е обявен за архитектурен резерват

В църквата “Света Богородица” е пял дякон Левски

По покрития мост в Ловеч се стига до безспорно най-атрактивния квартал на града – старият Вароша. В къщите му живеели търговци, а домовете им били построени с лице към вътрешния двор, за да не надничат чужди очи в тях.

Къщите във Вароша пазят духа на Възраждането
Къщите във Вароша пазят духа на Възраждането

Повечето от къщите имали дървени чардаци, които прилични на съвременните тераси и били покрити най-често отгоре и отстрани, а през зимата ги затваряли както днес са остъклени балконите на част от блоковете. На кьошковете се събирали семейството и гостите, гледали кой минава по улицата и го коментирали. Също като в съвременните кафенета на главните градски улици. Днес като пухкави стражи на тези къщи гордо се разхождат добре гледани и гальовни котки, които ви водят от забележителност на забележителност и нежно се отъркват в краката ви.

Над квартала се извисява Средновековната ловешка крепост, от която започва Второто българско царство. По-ниско е църквата “Света Богородица”, в която като дякон е служил Апостолът на свободата Васил Левски заедно с поп Кръстю, за когото историците предлагат все повече доказателства, че не е предал Левски. В непосредствена близост до нея се намира музеят на революционера, в който се пазят документи и предмети, свързани с живота му, както и личното оръжие на Левски.

Сред най-интересните места във Вароша е църквата, в която е служил като дякон Апостолът на свободата Васил Левски.
Сред най-интересните места във Вароша е църквата, в която е служил като дякон Апостолът на свободата Васил Левски.

Сред забележителностите на Вароша е старата градска баня Дели хамам, която днес е превърната в интерактивен музей на водата. Дори детската градина Мария Сиркова се помещава в сградата на стар хан. Докато се разхождате ще минете и покрай къщите на членовете на Ловешкия революционен комитет, основан от Васил Левски. В стария град се помещава и галерията на Димитър Казаков – Нерон, предстои отваряне и на такава на Никола Манев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. наистина е градският символ ! само че, смахнатата /гербаджийска/ кметица разкопа подстъпите към моста преди около 2 години и изобщо не се кани да възстанови отново първоначалния им вид…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.