Полетите от Русия до летище Варна се увеличават 2 пъти

Игор Илингин, търговски представител на Русия у нас (л) и Сергей Лукянчук, генерален консул на Русия във Варна (д). Снимка: Кръстина Маринова

Тази година полетите от Русия до летище Варна ще се увеличат двойно. Това съобщи търговският представител на Руската федерация у нас Игор Илингин, който участва на бизнесфорума "Варна - пристанище на възможностите", организиран от кмета на морската столица Иван Портних. В срещата участва и генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук.

За съжаление стокообменът между двете страни е намалял два пъти -от 7,5 млрд. долара през 2013 г. на 3 млрд. долара сега, посочи Илингин.

Той припомни, че на миналогодишната среща в София междуправителствената комисия взе решение да се възстановят предишните нива на стокообмена и вече се работи по въпроса.

"Българската продукция има традиционно добро реноме на големия руски пазар. Хората питат къде са българските праскови", даде пример търговският представител на Русия. Той смята, че трябва да се намалят санкциите по отношение на българския износ на млечни продукти и плодове за страната му.

Според Игор Илингин за руските инвеститори няма никакви политически пречки да са в България, големи компании проявяват интерес към дългосрочни инфраструктурни проекти - енергийни и транспортни.

"За нас проектът "Южен поток" и този коридор за руски газ през Черно море беше много важен, но, както каза президентът Путин, трябват железобетонни гаранции от страна на ЕС за България и ако ги има, ще го започнем", каза Илингин. Той посочи, че варненското пристанище е на печалба и заради тръбите на "Южен поток" , част от които са били изнесени, но след това се е взело решение да останат тук.

Кметът Иван Портних представи проекта за нова зона за развитие, която ще се изгражда между четири общини по Варненското езеро-Варна, Белослав, Девня и Аксаково, като тя ще бъде атрактивна за инвестиции и ще отвори работни места. 85% от преките чуждестранни инвестиции в Североизточна България се формират от общините Варна и Девня, посочи още кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика