Ползвателите на Windows XP остават без достъп до електронните услуги на НАП

Ползвателите на операционна ситема Windows XP и по-стари браузери няма да имат достъп до електронните услуги на НАП след 17 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.

Всички услуги и сървиси, предоставяни от НАП ще бъдат достъпни единствено, чрез използването на транспортен протокол TLSv1.2., с цел гарантиране сигурността на обменяните данни.

Клиентите на НАП, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще продължат да достъпват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент портала вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft.

За да използвате електронните услуги, които НАП предоставя след 17.02.2020 г., са Ви необходими:

- персонален компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);

- уеб браузър: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2;

Java, версия 8.х.

Коментари

Задължително поле