Медици разказват за донорството пред ученици във Велико Търново

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Изтеглят от австралийския пазар автомобили на „Фолксваген“ заради опасен дефект

Кристина Шишкова кани на „Среща с пейзаж”

Осъдиха шеф на фирма за трафик на хора и дългове към НАП

Четирима арестувани за разпространение на наркотици в Хасково

Възрастно семейство пострада при катастрофа

Кейт облече пакистанска курта, напомняща тази на принцеса Даяна

Д-р Борислав Цеков: Лозан Панов се превръща в заплаха за правовата държава

37 млади учители назначени тази година в общинските образователни институции в Търново

Петър Волгин: Словото на Лозан Панов за Полфрийман е като писано от представител на БХК

Президентът призова правителството да постави в Съвета на ЕС въпроса за приемане на план за действие при миграционен натиск

Над 400 000 лева спечелиха участниците в игрите на СПОРТ ТОТО в неделя

Ползвате ли найлонови торбички? Българинът бие германеца шест пъти

Ползваме ги средно 25 минути, а пълното им разграждане продължава цели четири столетия. 421 найлонови торбички: толкова е ползвал средно българинът през 2010 година- с шест пъти повече от германеца. А как стоят нещата днес?

Гърция, август 2016-а. “Искате ли торбичка?”, пита продавачът в едно магазинче за сувенири. “Не, мерси, нося си платнена чанта”, отговаря жената, която е накупила подаръци за приятели. Мъжът на касата се усмихва и я пита откъде е. “От Германия”, казва тя. “Така и предположих. Тук само германците не взимат торбички. Българите и руснаците даже по две ми искат”, обяснява продавачът.

Спомних си за тази случка, четейки новината за големия спад в употребата на найлонови торбички в Германия: само за 12 месеца германците са намалили употребата на найлонови торбички с над 30 на сто. Докато през 2015 г. германецът е използвал средно 68 торбички, през 2016-а е употребил едва 45. За цялата страна цифрите изглеждат така: 5,6 милиарда торбички за 2015 година и 3,6 милиарда за 2016-а.

Така Германия вече почти изпълнява нормите за 2025-а, заложени в директивата на ЕС за намаляване на употребата на найлонови торбички. Целта е през 2019 г. европеецът да използва средно 90 торбички на година, а през 2025 г. – само 40. Всяка една от страните-членки сама решава как да постигне тези стойности.

Как стоят нещата в България? Доближава ли се тя до нормите, заложени в директивата на ЕС? Последните общоевропейски проучвания са правени през 2010 г. – тогава ЕК е отчела, че българинът използва средно 421 торбички годишно. Данни за 2016 все още няма. Известно е обаче, че и България предприема опити да намали употребата на найлонови торбички. Така например, според норма от 2012 година, тънките торбички, които в повечето случаи бяха безплатни, вече трябва да се заплащат. Само че това често не се случва.

(”Дойче веле”, със съкращения)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.