Политзатворници в Беларус вадят лук във ферма, собственост на депутат от „Алтернатива за Германия“

Беларуски активисти, получили през 2020 г. ефективни присъди за административни нарушения, са били изпращани да работят почти без пари във ферма за отглеждане на лук, собственост на крайнодесен депутат от германската провинция Саксония. Това показва разследване на онлайн медията Reform.news, пише БТА.

Според изнесената информация излежаващи присъди беларуси заработвали по 5 евро на ден в ниви с лукови насаждения в западния беларуски Лидски район. Един от активистите е казал пред Reform.news, че собственик на фермата е германският депутат от крайнодясната „Алтернатива за Германия“ Йорг Дорнау. 54-годишният политик и фермер наглеждал периодично имота си, за да проверява как работят затворниците.

Както пише изданието „Политико“, Дорнау имал подписано споразумение с беларуския Център за изолация на престъпници да използва лишени от свобода, осъдени да политически закононарушения, в неговата селскостопанска ферма Zybulka-Bel („Цибулка-Бел“ ООД), уточнява Reform.news.

Един от работниците във фермата на Дорнау е казал за Reform.news, че е сортирал лук за 5 евро дневна надница, след като през февруари 2024 г. бил задържан, защото обозначил, че е харесал пост в социална медия.

Затворникът разказва за тежките условия на труд, за работен ден, започващ след закуска в 7 ч. сутринта и продължаващ до 20 ч. вечерта без повече храна и вода.

„Закараха ни в заслон, беше ужасно приземно помещение, хората бяха облекли всичките си дрехи, но ръцете и краката им мръзнеха“, спомня си затворникът.

Но лукът, допълва той, „беше вкусен“. Работата била надзиравана от бригадир, който решавал дали затворникът е заслужил пари за труда си. Свидетелят на Reform.news посочва, че трудът не е бил принудителен, а заработените пари отивали за поддръжка на мястото за изтърпяване на наказания.

„Виждал съм го. Висок, плешив мъж“, разказва затворникът за Дорнау. Пристигна с колата с германска регистрация. Дойде в заслона, където сортирахме лук заедно с наети работници“.

„Политико“ припомня, че през август Дорнау е бил задължен от парламента на провинция Саксония да плати глоба от 20 862 евро за това, че не е декларирал участието си в „Цибулка-Бел“. Фирмата е регистрирана през октомври 2020 г. в Беларус, независимо че по онова време страната е разтърсвана от продемократични протести.

Според беларуската правозащитна организация „Вясна“ в момента в Беларус има повече от 1300 политически затворници.

Както информира на 26 септември РСЕ, германски законодатели са изразили загриженост във връзка със съобщенията за фермата за лук. Керстин Кьодиц – депутатка от парламента на Саксония, казва за РСЕ същия ден, че ако тези твърдения са верни, Дорнау трябва да подаде оставка. „Този вид бизнес поведение може да накърни репутацията на Германия и да отвори стари рани от епохата на фашизма у нашите източни съседи“, изтъква Кьодиц.

Вторият собственик на „Цибулка-Бел“, информира РСЕ, е Юрий Куницки – германски гражданин от бившия СССР.

Регистрирането на „Цибулка-Бел“ съвпада с периода на жестоки репресии и арести на хиляди протестиращи, които оспорват официалните резултати от президентските избори през август 2020 г., предоставили на президента Александър Лукашенко шести мандат.

Според депутатката от Ландтага на Саксония Юлиане Пфайл Дорнау не е попълнил необходимите формуляри с въпроси във връзка с публикация през април във в. Велт ам Зонтаг“ за бизнеса му в Беларус. „Подобно поведение навежда на мисълта, че има нещо скрито, каза Пфайл и добави, че Дорнау вече е бил глобен със сума, равна на 3 месечни заплати за това, че няма прозрачност в бизнес делата му в Беларус.

Членът на Християндемократическия съюз във федералния парламент – Бундестага, Родерик Кизеветер казва, цитиран от РСЕ, че ако изнесеното за Дорнау е вярно, той трябва да бъде подведен под съдебна отговорност.

Кизеветер подчертава, че АзГ „винаги е била близка с диктатурите в Русия и Беларус“. Членове на АзГ са пътували до Беларус, а като цяло АзГ е „посредник на Русия в Германия и непрекъснато участва в разрушаването на демократичния държавен ред“.

Успоредно с това, на 20 септември 2024 г. САЩ остро осъдиха показаните предния ден по беларуска държавна телевизия кадри с американско-беларуския гражданин Юрас Зянкович. През 2022 г. той е осъден на 11 години затвор по обвинения, че планирал да убие „авторитарния управник“ Лукашенко и семейството му и да завземе властта в страната, съобщи беларуската служба на РСЕ.

На излъчените кадри силно отслабналият Зянкович, както изглежда под натиск, умолява за помощ кандидатите на президентските избори в САЩ Камала Харис и Доналд Тръмп.

През януари 2022 г. към присъдата на Зянкович са прибавени още 6 месеца за обида на длъжностно лице. На 19 септември 2024 г. Зянкович се появи  в пропаганден филм по държавния телевизионен канал Беларус 1ТВ, където „се разкайва“, уточнява РСЕ.

Според анализатори отправеният под натиск призив на Зянкович на фона на освобождаването на над 100 политически затворници през последните месеци, изглежда е част от усилията на Минск да участва в диалог със Запада.

На 26 септември ТАСС цитира Лукашенко, че на Беларус предстои сложен период с наближаването на изборите през 2025 г., а на опозицията в чужбина е поставена задача „да нахлуе на територията на Беларус“, да завладее „част от територията“, „да дестабилизира обстановката в страната“.

Според оценката на президента Лукашенко крайният вариант на опозицията е „въоръжено нахлуване на територията на Беларус“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа