Политиците си стиснаха ръцете за още пари за отбрана

Войската ни ще участва в общи учения с армии от Западните Балкани

“Приветствам правителството за плана за повишаване разходите за отбрана на 2% от БВП.”, заяви президентът Румен Радев след КСНС. Той подчерта, че това е разумна стъпка в правилна посока и трябва да се отбележи конструктивният подход на кабинета и съгласието на политическите сили по този проблем. Всички участници се обединили около идеята да започне поготовка по изработване на “Програма-2030” за развитие на отбранителните способности на Въ оръжените сили, тъй като старата изчерпвала времевия си хоризонт.

Заседанието този път беше на тема, “Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018”. КСНС излезе с няколко предложения. Една от конкретните мерки като предложение към правителството, е до 1 юли да разработи пътна карта с проекти и инициативи в сектора, която да подпомогне европейската перспектива и укрепването на сигурността на страните от Западните Балкани.

“Тя трябва да включва каталог на възможностите за образование и обучение в България в сферата на сигурността и отбраната.

Ние можем да предоставим много и солидни възможности на страните от Западните Балкани”, изтъкна Румен Радев. Той уточни, че кабинетът трябва да изготви и предложение за съвместни учения и тренировки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика