Какво мисли за Ариана Гранде бай Гроздан?

Директорът на болницата в Бургас: Състоянието на Стефан Данаилов е стабилно

Експерт: 5 лв. на квадратен метър ще струва техническият паспорт на жилището ни

Русия и Китай поискаха заседание на Съвета за сигурност заради ракетните разработки на САЩ

Семейството на убитата Кристин ще съди лекаря от линейката и болницата

Започват масови проверки в Пловдивско заради незаконни гонки

Марияна Николова: Не приемам председателския пост в Съвета по киберсигурност като капан

Проф. Олег Асенов, АПИ: Тол системата може да заработи от 1 февруари 2020 г.

България е с най-много жертви при катастрофи с коли в ЕС

Доналд Тръмп отмени посещение в Дания

Президентът на Италия започва консултации за ново правителство

Тръмп: Подкрепям завръщането на Русия в Г-8

Проектите за шофьорски закони отиват за скрап Анонимна работна група от КАТ и ДАИ ги писа 3 години без резултат

На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Политическата криза и опциите за изход

Премиерът Бойко Борисов удържа на думата си и след загубата на балотажа обяви: „Подавам оставка“. Парламентът може да я гласува още във вторник, за когато е насрочено извънредно заседание.

„ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако загубим”, заяви Борисов, след като вчера в 9,30 ч гласува в Банкя. Той обяви, че дали ще има политическа криза, зависи от хората. „Ако желаят, ще я имат, ако не я желаят, няма да я имат”, коментира премиерът. „Хората досега са ми давали право да управлявам. Щом има проблеми с това, веднага връщаме властта. Това е демократично. Не стоя като Станишев и да викам да де, ама това бяха други избори.”

Борисов обясни, че след като държавният глава е първата фигура в държавата и след като вотът на хората е такъв, „това означава, че трябва веднага да се отиде на преформатиране на цялото политическо пространство”. „Прочетохме сигналите и на референдума. 1 лев субсидия не трябва да има, 0 лева партийна субсидия трябва да има”, заяви министър-председателят. „През този 1 лев негодниците след това и олигарсите, които вече влизат в политиката и се показват, ще си изпират парите и ще казват „тези са от партийните субсидии”. Нека играем на чисто – никакви субсидии”, обяви Борисов.

Думите му дадоха два ясни и взаимноизключващи се знака. Първия е, че ГЕРБ са чули гласа на народа, разбрали са посланията му към политическата класа и са готови да изпълнят решенията на референдума. Дори с известно престараване – „без никаква субсидия” за партиите. Вторият знак е, че „веднага трябва да се отиде на преформатиране на политическото пространство”. Това може да стане по два начина – или в рамките на този парламент да се направи опит за излъчване на ново правителство, или с бързи предсрочни избори за НС.

След оставката на правителството президентът Росен Плевнелиев, който по закон изпълнява правомощията си до встъпването в длъжност на следващия държавен глава на 22 януари, провежда консултации с парламентарните сили. След това връчва първи мандат на ГЕРБ. Борисов вече каза, че ще го върне. Следва мандат за БСП, които също неофициално обясниха, че няма да се възползват от него. Президентът ще трябва да избере следващата партия. Едва ли в НС някоя от малките формации би направила опит за съставяне на нов кабинет в рамките на сегашното фрагментирано Народно събрание. Затова най-вероятно на Плевнелиев ще се наложи да състави трето служебно правителство.

„Труд” научи, че в партията на Борисов вече обсъждат и вариант „саморазпускане на Народното събрание”. Конституцията не съдържа разпоредба в този смисъл, какъвто се съдържаше в чл. 69, ал. 2 на конституцията от 1971 г., а именно: „Народното събрание може да се саморазпусне и преди да изтече срокът на пълномощията му“. От това обаче не трябва да се прави категоричен извод, че Народното събрание не може да се саморазпуска. То е орган на законодателната власт, която суверенно решава въпросите на своята организация и дейност. Всъщност, когато при условията на чл. 99 от конституцията то не успее да образува правителство, фактически решава и въпроса за предсрочно прекратяване срока на пълномощията си. Вярно е, че актът, с кой¬то се извършва това прекратяване, се издава от президента на републиката, но основанието за неговото издаване е плод от дейността на парламента. Това означава, че е възможно от ГЕРБ да предложат саморазпускане на парламента и решението да мине. При това положение обаче няма да бъде приет нито бюджетът за 2017 г., нито ще бъдат гласувани решенията на референдума. Т.е. Борисов няма да изпълни обещанието си – да подкрепи волята на народа от допитването.

Ако парламентът се саморазпусне (а това може да стане още преди края на ноември), Плевнелиев ще назначи служебно правителство и ще насрочи предсрочни избори – през февруари.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. След оставката следва затвор и конфискация – на него и хунтичката му. Просто и логично.. Връщат се на народа повече от 2-4 млрд. лв. Връщат се окрадените държавни имущества и предприятия и пр. Ще се намерят достойни хора да СЛУЖАТ на България и Българите. Ние, честните и родолюбиви Българи от цял свят също ще вземем активно участие..в служенето:) И не искаме парични награди, а духовни – щастието да видиш отново щастливи, спокойни лица, отиващи с усмивка на работа. Не мислещи/треперещи как ще платят незаконно високите цени на топло/ток, храноподобната храна за децата си, билетче за стария транспорт от Чехия:).. и много подобни.. БОГ да пази България и почтените истински Българи и Хора, мръсниците…кучета ги яли ще кажат много Българи..

  1. Ма ти за да …служиш ли е било цялото това натискане?!

   1. Komment, явно не познавате българския език, за да коментирате написаното от ОБЕДИНЕНИ. Това е нещо, което което Вие не притежавате – обич към Родината и болката, че всичко съградено от 1978 до 1989 е унищожено, поради алчността и безродието на шепа българи. Служенето е да дадеш на тази земя и на тази страна, защото ако милееш за България, то трябва да дадеш/започва се с желанието за промяна, гласуването на избори и т.н./.Ако сте чели Добри Чинтулов, Христо Ботев, Иван Вазов и т.н.ще ме разберете.

    1. Като разбираш българския език, значи ще разбереш и това: Яхвай метлата! Ген Радев вкара много попътен вятър в платната на пробитото корито БСП. Дано помогне и на вещици, като теб да се метлосат по-далеч… От 1978-ма казваш, а от 44-та до 78-ма защо прескачаш? Може би, защото в този период – 44-53-та са избити най-интелигентните българи от шеша простаци, зад които е стоял СССР? Или защото насилствено смениха имената на турчеещите се българи? Или защото държавата беше милиционер, а хората не притежаваха елементарната свобода на изказ? Яхвай метлата и… ПО-ДАЛЕЧ!!!!!

     1. съдейки по качествата на децата на избитите, комунистите не е трябвало да спрат само с бащите… а за мената на турците – историята ще си каже думата.

    2. колкото и да твърдя, че нямазначение е един оли, този път ще се съглася с него да използваш попътния вятър.

     1. А аз си мислех, че само велемирка е по трепането. Кога бе, хора ще се научите, че трябва да живеем съвместно? Трябва да приемаме, че другият до нас е различен? Че не сме длъжни да се съгласяваме с него, но е абсолютно задължително да се съобразяваме с мнението му? Да не говоря, че отправянето на смъртоносни заплахи прерогатив на низшите духом велемирковци… Кога???

 2. Браво на Баба Яга:) Много точно е схванала тази болка, че всичко създадено и построено от нашите бащи, майки, дядовци преди 89 г беше окрадено и продадено като милиони $$ бяха “гушнати“ от една шепа алчни безродни садисти. Болката, че от една велика държава и даже богата България се е превърнала в най-бедната и задния двор на европа. Колко е тежко само като те попитат интер френдовете – ама вие защо не си живеете в страната България? Много ли е лошо там? Така че коментко е доста ограничено/елементарно момченце/момиче, но за съжаление, той не е единствен. Лошото е, че такива като него се докопват със зъби и нокти до “управленчески“ длъжности..
  Я коментко да ни обясни, защо нашият дядо образован, заможен, достоен човек млад баща на 2 дечица, се е “натиснал“ да ходи и да се бие за България като е можел да се освободи от ходенето на война? Това “натискане“ му е коствало живота на 28 г в разцвета на силите, две сирачета, едното мама и млада почернена вдовица…И Ботев и Вазов и Левски са светите имена на България:)!!! Пример за всички нас, без коментко и подобните му…

  1. Ако дядо ти е бил заможен, нямаше да разсъждаваш, като лумпен! И да – именно заможните хора са отивали на война – за да защитят семейството и имота си. Лумпените имат само едни насрани гащи на задника си и няма какво да защитават! Но между другото, профилът ти в моя архив расте, братушка. Значи ти си канадски българин, със заможен, на времето дядо, който се е бил през ВСВ. Интересно ми е, от къде тогава се е пръкнал руският ти манталитет?

  2. „Лошото е, че такива като него се докопват със зъби и нокти до “управленчески“ длъжности..“ – ти май си по-голем олигoфрен и от тримата форумни евроатлантика…

   1. Коментя, цитирал си братушката, а си фиксирал мен. Не, че можеш да ме обидиш по някакъв начин, но нали знаеш, че държа на истината?!

    1. твоята истина нема нищо общо с фактите, тиквo промита.

 3. Недоразбрах обаче: Първо затворъ и после конфискацията или обратно. А не е ли добре да се помисли и за смъртно наказание. Според мен няма да е лошо. А датата първи февруари да се отбележи като национален празник – нещо като Трети март.

 4. Разбира се 1) Затвор и 2) докато крадеца е в затвора компетентни съдебни лица му правят конфискацията. То и без това голяма част от парите, авоарите, къщетата са крадени:( Или недоразбрал не е съгласен:)? Да, за смъртно наказание също може да се помисли, още повече то съществува в някои щатове в хмм най-демократичната държава – сащ. Искат го, скоро четохме, и в други щатове. Преди 26 г такова съществуваше и в България, особено за държавно предателство и вреди/кражби, в особено големи размери, засягащи Хората какъвто е сега случая в България.
  Да, има много тиня в България и много чистене ни чака. Това вече сигурно всички сме разбрали, даже и децата!

 5. Борисов нищо не е разбрал. Или знае, но се прави на две и половина. Наказателният вот срещу него лично беше заради заиграването му с Ердоган и Путин. Защото зад Ердоган и репченето му на САЩ и Европа стои Путин. Второ в ГЕРБ има достатъчно недеволни от Борисов, които могат да съставят ново правителство без него. Трето мажоритарната система както бе поднесена от Слави ще направи парламент в състав: Гриша Ганчев, Васил Божков, Николай Банев, Митьо Очите и т.н. Най-добрата система е пропорционлна централна лист с пълен преференциален вот без служебните гласове за първия в листата. И без 4 процентова бариера, а пълен Д’Онт.

  1. Защо си се кръстил ДЕДОВИ, като си БАБИНИ. И по-точно – бабини деветини…

 6. А бойко стана милиардер още в първия си мандат според слуховете в интернет. А други твърдят, че от 2009 до сега той е откраднал с аверите си над 100 милиарда.

 7. Сега като прочетох за затвора и конфискацията се успокоих. Имам още два въпроса. А Костовия от Драгалевци ще го съдят ли, щото и срещу него много ми се е насъбрало. Вторият ми въпрос е за пущите пенсии, те колко ще станат?

 8. Бойко требе първом да го питат как е натрупал първия си милярт. Пък за останалите е ясно.

 9. В момента ми е интересно как е гласувал без значението – беше обещал да гласува с отвращение ……за Цацка . Ако е гласувал така , поздрави . Това ще е доказателство за високия му „интелект“ .

  1. Едноокий, за разлика от откровените ти ЛЪЖИ, че турците са гласували за Цачева, а всъщност 80% са дали гласа си за Радев – аз никога не лъжа. Каквото съм казал – това съм направил. И сега с УДОВОЛСТВИЕ ще чакам да се гавря с ВАШИЯ кандидат,а за съжаление – и мой президент. Но каквото и да кажа за него ще е с факти за доказателство, а не с емоционално-пропагандни вопли, каквито ляхте до вчера срещу Плевналиев. Не, че го харесвам и него, но висшия пилотаж, с който Радев смени позициите си ми е направо отвратителен!

 10. Евгени Маринов, безработица наистина няма в България дори напротив има недостиг на работна ръка ,но това не е заслуга на ГЕРБ (тоест заслуга и на ГЕРБ е ). Недостига на работна ръка идва от това ,че качествените хора напускат страната точно заради всички партии изредили се да управляват от зле по зле вече 27 години. Безработицата е за неграмотните (както е на всякъде по света) и за циганите ,които не искат да работят. Евгени Минчев беше казал преди време ,че българите са икономически дезертьори и е прав! Българина вместо да се бори за да живее по добре в държавата си ,предпочита да напусне и да мие чинии в европейските държави ,не укорявам никой напуснал ,само казвам ,че ние сме си виновни за положението в България търпейки управляващите да си крадат на воля….

 11. „само казвам ,че ние сме си виновни за положението в България“ И аз това казвам, ама дебели глави не вдяват…. Все някой друг им е виновен.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.