Банките са готови да преминат стрес теста на ЕЦБ Ако резултатите са добри, България ще е изпълнила едно от най-важните условия за участие в Банковия съюз

На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Политическите кризи – механизъм без формула Депутатът от ГЕРБ Тома Биков представи нова книга

Каква е същностната природа на политическите кризи? Доколко ролята на служебните правителства е формална или решаваща? Какви са грешките на президентите, които ги назначават? Изкушените от политическите анализи ще намерят отговор на тези въпроси в новата книга на Тома Биков „Политически кризи и служебни правителства” (A&T Publishers Ltd., 2019).

В стройна композиция – от нормативната уредба, регламентираща служебните правителства, до липсата на приемственост от страна на редовните правителства – се движи професионалното обговаряне на корелацията и конфликтността в българското общество по време на политическите кризи. Периодът обхваща трите десетилетия след 1989 г., а изводите навеждат на мисълта, че Преходът най-сетне е свършил.

Това е трета книга на политолога Тома Биков след „Досието на Доган” и „Другата история на България – 157 модерни апокрифа”, продадени във внушителни тиражи.

Премиерата на това академично изследване събра в хотел „Анел” (София) десетки политици – министри, депутати, общински съветници, колеги на Биков от ГЕРБ.

Авторът говори за механизмите за решаване на политическите кризи – за изкуственото забавяне на ритъма на живот, за разликите между експертния и политически характер на служебните правителства: „Има анализи, които показват, че хора от академичните среди са по-скоро неуспешни в политиката. Тъй като тя изисква социални умения. Обикновено политическият служебен кабинет потушава социалното напрежение, а при експертния напрежението ескалира”. Тома Биков даде примери с правителствата на Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Марин Райков.

„Това е една чисто политологическа, но и много човешки написана книга. Впечатление прави нейната педантична структура. Днес разломите в политиката са съвсем различни – те не са ляво-десни, упадъчният модел е на път да се завърне. Колаборациите между партиите е по хоризонталната ос. Основната теза на книгата е, че политическите кризи у нас се лекуват със служебни правителства, но всъщност това не е най-доброто лекарство. Текстът вдъхва позитивени емоции, авторът е безпристрастен и обективен” – каза Иван Стамболов.

Д-р Ирена Тодорова очерта комбинацията от професионален и артистичен профил на автора: „Познаваме се от 2006 г. Той живее с политиката. Тя е негово призвание и професия. Няма друг като Тома, който да разкаже толкова накратко историята на българския преход и да свърже тласъците в развитието ни със служебните кабинети. Но той не просто разказва тяхната история, но ги критикува и казва, че е време да се намери разрешение на този конституционен инструмент, който вместо да реши една политическа криза, води до друга. Авторът ни препоръчва да помислим за промяна на Конституцията… В неформална среда Тома Биков притежава таланта да свърже всяка една социална тема с политическото – от песните на „Бийтълс” до речите на Тодор Живков”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.