Японски милиардер си търси жена за полет до Луната Кандидатките трябва да са позитивно настроени

Осигуряват по-добър достъп до домовете на инвалиди

Състоянието на жената, която се лекува от свински грип в Смолян, остава стабилно

31-годижен мъж почина след инцидент в заведение във Видин

Тесла общувал с гълъб телепатично Получил видения на 7 години, след смъртта на брат си

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради срив в бранша Ръководството на БХРА излиза с петиция за законодателни промени

Пожар затвори пътя Симитли – Кресна

Емил Димитров: ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, новият холдинг ще помогне на всички

Арестуваха мъж от Кюстендил, заподозрян за убийство на съпругата си При първоначалния оглед са установени следи от насилие

Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин имаше склонност към самоагресия

Ивелина Василева: Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Обирът на сребро и пари от Митница-Благоевград е станал чрез вътрешна информация

Бащата на убитата Андреа за 17-годишния Аксел: Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки

Genesis атакува Европа с луксозен SUV Корейската премиум марка има високи цели за Стария континент

Тръмп: Идеята за “морска стена” на Ню Йорк e глупава и ще изглежда ужасно

Политическите кризи – механизъм без формула Депутатът от ГЕРБ Тома Биков представи нова книга

Каква е същностната природа на политическите кризи? Доколко ролята на служебните правителства е формална или решаваща? Какви са грешките на президентите, които ги назначават? Изкушените от политическите анализи ще намерят отговор на тези въпроси в новата книга на Тома Биков „Политически кризи и служебни правителства” (A&T Publishers Ltd., 2019).

В стройна композиция – от нормативната уредба, регламентираща служебните правителства, до липсата на приемственост от страна на редовните правителства – се движи професионалното обговаряне на корелацията и конфликтността в българското общество по време на политическите кризи. Периодът обхваща трите десетилетия след 1989 г., а изводите навеждат на мисълта, че Преходът най-сетне е свършил.

Това е трета книга на политолога Тома Биков след „Досието на Доган” и „Другата история на България – 157 модерни апокрифа”, продадени във внушителни тиражи.

Премиерата на това академично изследване събра в хотел „Анел” (София) десетки политици – министри, депутати, общински съветници, колеги на Биков от ГЕРБ.

Авторът говори за механизмите за решаване на политическите кризи – за изкуственото забавяне на ритъма на живот, за разликите между експертния и политически характер на служебните правителства: „Има анализи, които показват, че хора от академичните среди са по-скоро неуспешни в политиката. Тъй като тя изисква социални умения. Обикновено политическият служебен кабинет потушава социалното напрежение, а при експертния напрежението ескалира”. Тома Биков даде примери с правителствата на Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Марин Райков.

„Това е една чисто политологическа, но и много човешки написана книга. Впечатление прави нейната педантична структура. Днес разломите в политиката са съвсем различни – те не са ляво-десни, упадъчният модел е на път да се завърне. Колаборациите между партиите е по хоризонталната ос. Основната теза на книгата е, че политическите кризи у нас се лекуват със служебни правителства, но всъщност това не е най-доброто лекарство. Текстът вдъхва позитивени емоции, авторът е безпристрастен и обективен” – каза Иван Стамболов.

Д-р Ирена Тодорова очерта комбинацията от професионален и артистичен профил на автора: „Познаваме се от 2006 г. Той живее с политиката. Тя е негово призвание и професия. Няма друг като Тома, който да разкаже толкова накратко историята на българския преход и да свърже тласъците в развитието ни със служебните кабинети. Но той не просто разказва тяхната история, но ги критикува и казва, че е време да се намери разрешение на този конституционен инструмент, който вместо да реши една политическа криза, води до друга. Авторът ни препоръчва да помислим за промяна на Конституцията… В неформална среда Тома Биков притежава таланта да свърже всяка една социална тема с политическото – от песните на „Бийтълс” до речите на Тодор Живков”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.