Политически коректна диктатура на Оскарите

Миграция и сексуална ориентация във всяка втора реч на церемонията

Актьорът Димитър Маринов от “Зелената книга” излезе с българско знаменце на сцената

Политическата коректност погълна “Оскар”-а. “Зелената книга” разказва за расизма и спечели наградата за най-добър филм. “Черен в клана” също разказва за расизма и взе “Оскар” за сценарий. “Черната пантера” е направен почти изцяло от чернокож състав и прибра три статуетки. “Рома” е мексиканско произведение в ерата на Тръмп и очаквано спечели три награди “Оскар”. Рами Малек стана първият актьор от арабски произход с наградата за главна мъжка роля. Той я взе за превъплъщението си във Фреди Меркюри в “Бохемска рапсодия” и от сцената описа великия вокал на “Куин” просто като “гей мигрант”. Чернокожите изпълнители Махершала Али и Реджина Кинг взеха статуетките в категориите за поддържащи изпълнители.

Почти във всяка реч на победител се говореше за миграция и сексуална оринетация, против граници и стени. Спайк Лий даде старт на президентската кампания с реч против Тръмп. Церемонията нямаше водещ защото избрания комик Кевин Харт бе принуден да се оттегли заради “хомофобски” коментари отпреди десет години.

Много от изброените филми и изпълнители имат несъмнени качества, но няма как да не остане съмнението, че изборът е бил направен по политически, а не по художествени причини.

В тази среда на краен прогресивизъм, национален нихилизъм и пропаганда за отворени граници изпъкна един неочакван патриотичен момент с българско участие. Актьорът от “Зелената книга” Димитър Маринов излезе на сцената с българско знаменце. Той го развя още на червения килим по време на живото включване, когато поздрави всички българи и си пожела “Зелената книга” да спечели наградата за най-добър филм. Така и стана.

Но явно дори и този филм се оказа недостатъчно политически коректен. Чернокожите режисьори Спайк Лий и Джордан Пийл демонстрираха своето остро недоволство от триумфа на “Зелената книга”. Вероятно защото режисьорът е бял, а в новата политкоректна култура не може бял да разказва история за не-бели.

Оливия Колман изненадващо спечели “Оскар” за главна женска роля във “Фаворитката”. Алфонско Куарон влезе в историята е награди режисура и операторско майсторство за “Рома”. Лейди Гага очаквано триумфира с приз за най-добра песен за “Роди се звезда”. Ала умряха надеждите, че Холивуд ще започне леко да се отдръпва от политическата коректност, сигнализирането на добродетели и пропагандата. Може би догодина.

 

Премиери

„Зелената книга“ и „Рома“ идват на „София филм фест“

Българският актьор Димитър Маринов ще представи лично “Зелената книга” по време на “София филм фест” през март. След триумфа на наградите “Оскар” филмът ще има и своята официална премиера в България. А на 15 март “Зелената книга” ще тръгне на разпространение и по кината. Другото топ заглавие, окъпано в “Оскар”-ова слава, което ще гледаме на “София филм фест” е “Рома” на Алфонско Куарон. Филмът получи десет номинации за наградите на Американската киноакадемия и спечели призовете за режисура, операторско майсторство и чуждоезичен филм.

“Студена война” на Павел Павликовски с три номинации на Американската киноакадемия – за режисьор, чуждоезичен филм и оператор – също ще бъде показан пред българската публика в рамките на форума.

Носителят на “Оскар” за най-добър чуждоезичен филм (”Ида”, 2015) Павел Павликовски лично ще представи своя филм в София, който идва след наградата за режисура от Кан и пет награди на Европейската филмова академия.

Коментари

Задължително поле