На 16 септември 2019 да почерпят

Луна: Не съм жена за един мъж

„Левски“ помете „Черно море“ за 15 минути, Робърта няма спирка (СНИМКИ)

Слънце в първия учебен ден, временно захлаждане след вторник

Германия се зарича да развърже кесията при криза Правителството на Меркел поддържа бюджетен излишък от 2014 г.

Първи сняг заваля в планината Ерджийес в Централна Турция

Пореден протест в Хонконг, полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстранти

САЩ готвят мита за милиарди за ЕС Таксите ще обхващат от сирена до самолети

Гутериш осъди нападенията срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия

Проблеми за Хубчев преди „Черно море“

Илиана Раева преди старта на световното първенство в Баку: Доволна съм от това, което показват момичетата

Соломончо и шпионите

Караянчева отърва кожата в катастрофа край Шумен (обзор) Шофьорът на НСО избегнал по-тежки последици

Кардиолог мами пациенти, че са болни, поставя стентове на здрави сърца Д-р Петър Лазов получава заплата от 57 000 лева

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 септември 2019

Политически партии – нови адвокати на корупцията

Само за броени седмици българската прокуратура повдигна обвинения срещу повече от половин дузина бивши и настоящи (макар и в оставка) министри. Във вторник бе обвинен и превърналият се в емблематичен пример за недосегаемост български олигарх – Иво Прокопиев.

Повдигнатите обвинения дават ясен отговор на въпроса – защо в последните 3-4 години държавното обвинение е подложено на толкова мащабен и организиран опит за дискредитиране и овладяване, а главният прокурор е обект на непрестанни персонални обиди, атаки и заплахи както от подставени лица, така и от част от самите обвиняеми, било те министри или олигарси.

Залогът за поставените под прожекторите на прокуратурата обвиняеми лица е изключително висок, което вече налага освен традиционните методи за защита – наемането на скъпоплатени адвокатски кантори с контакти в Софийския градски съд и Върховния касационен съд – да се прибягва и към услугите на поръчкови медии, зависими политици, организирането на протести, а вече дори и до създаването на цяла партия.

Военният министър и хибридните атаки срещу прокуратурата

И ако обвиняемите за АЕЦ “Белене” – бившите министри на енергетиката Румен Овчаров, който е и бивш вицепремиер, Петър Димитров и Делян Добрев – поне видимо не си позволиха да злоупотребяват с партийните си позиции и да ги използват, за да се защитят, не така стои ситуацията с вероятно най-слабия министър на отбраната, който България е имала в историята си – земеделецът Николай Ненчев.

Освен че е на път да се превърне в министър рецидивист със засега две обвинения – за ремонта на изтребителите МиГ-29 и за шиене на военни униформи – Ненчев употребява партията, на която е председател – БЗНС, от чието име отправи серия от клеветнически и обидни квалификации и политически декларации по адрес на държавното обвинение.

Това изглежда по никакъв начин не впечатли и не спря работата на прокурорите по разследванията, което пък стана причина Ненчев, в лично качество, да се опита да атакува главния прокурор с глуповатото твърдение, че Цацаров бил проводник на руската хибридна война.

Отиващият си Ненчев, който скоро ще смени министерския кабинет с подсъдимата скамейка, дотолкова се е вживял в ролята си на “фактор” в Северноатлантическия пакт, че дори разкри част от готвения сценарий за предстоящи хибридни атаки срещу прокуратурата – поръчкови протести, които очевидно подсъдими министри и олигарси планират в следващите седмици пред Съдебната палата.

Конфликт на интереси – законодател, но и адвокат

Малко са страните в Европа, които биха позволили на действащ законодател, при това председател на партия, който да си позволи, от една страна, да се явява като адвокат срещу обвиняеми министри, а от друга страна, да внася законопроекти в ущърб на независимостта на прокуратурата. И макар законът да го позволява, пълен нонсенс е именно лидерът на ДСБ Радан Кънев, който в едното си качество иска политически зависима прокуратура, а в другото – явява се като адвокат именно на Николай Ненчев по разследването за ремонта на МиГ-овете. Парекселанс конфликт на интереси, който очевидно депутатите толерират, след като все още не са ограничили възможността да съвместяват дейността си на законодатели и адвокатската професия.

Това не е единственият случай, в който Кънев си позволява да се намесва в правосъдието от позицията на депутат. Той и съпартиецът му Атанас Атанасов се активираха през есента на 2016 г., когато правоохранителните институции уличиха кмета на Перущица в кокошкарска далавера с поискан подкуп от 40 000 лв. Кънев и Атанасов се хвърлиха в защита на Ради Минчев не защото са убедени в неговата невинност, а от чисто стратегическа позиция – трябваше да се даде знак на държавното обвинение, че властимащите от ДСБ са недосегаеми за разследвания срещу корупцията.

Вън от съмнение е, че още по-яростна щеше да бъде атаката на маргинализиралата се партия срещу прокуратурата, ако здравният министър в оставка Петър Москов все още заемаше поста заместник-председател на ДСБ, когато бе обвинен за алъш-вериша с турските ваксини.

Партийната защита на Кръстника на кръга “Капитал”

Присъствието на олигарха Иво Прокопиев на анонса за създаването на партия на проваления бивш правосъден министър Христо Иванов на 9 декември имаше знаково значение – не само за да бъде безусловно ясно кой е скритият кукловод на проекта, но и като предупреждение към прокуратурата да спре да разследва Кръстника на кръга “Капитал”.

За човек с връзките на Прокопиев в съдебната система още преди месеци е било напълно ясно, че ще се стигне до обвинение за приватизацията на държавния дял в едно от трите ЕРП. От есента на 2016 година за Прокопиев е било от стратегическо значение, наред със скъпоплатени адвокати, собствените му медии бухалки и позицията му на “почетен консул” на Канада в България, да си подсигури и друг възможно най-шумен лост в своя защита – какъвто се явява новоучредената партия “Да(й), България”, чиято основна цел е ликвидиране независимостта на прокуратурата.

Страхът на Прокопиев от предстоящото обвинение, наред с предстоящите парламентарни избори, са и две от трите причини за форсираното учредяване на партията с номинален председател Христо Иванов, нищо че олигархът упорито отрича. За това, че “Да(й), България” е проект на Прокопиев, говори и фактът, че в Националния съвет на партията присъстват голямо количество пряко или косвено свързани с олигарха лица.

За очевидната изнервеност на Прокопиев (още преди във вторник да бъде повдигнато обвинение срещу него) от развитието на разследването говори и реакцията, с която медиите бухалки и поръчковите журналисти от Би Ти Ви, Нова телевизия и БНР приеха обвинението срещу бившия енергиен и икономически министър Трайчо Трайков и предстоящото такова срещу бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков по казуса. Що се отнася до самото разследване, има защо Прокопиев да чувства притеснение, най-малкото защото Дянков и Трайков всъщност са двама от министрите, които олигархът от “Капитал” лично успя да вклини в правителството на ГЕРБ през 2009 година, а както се оказва по-късно с ясна идея за калкулиране на десетки милиони от приватизация. Нещо типично за олигархичните кръгове “Агнешките главички” и “Капитал”, които натрупват капитали основно чрез криминална приватизация на държавни активи.

Политическият натиск и заради новия ВСС

Опитите на политиците да притискат и ограничават прокуратурата не са спирали през целия Преход от 1989 година насам. В края на 2015 г. бе последният такъв опит, когато с промяната на Конституцията кръгът “Капитал”, чрез протежетата си Кънев и Иванов, опитаха да завишат политическото влияние в прокурорско-следователската колегия при разделянето на Висшия съдебен съвет. Ако този опит бе успял, то със сигурност днес много от обвиненията, които следователи и прокурори повдигнаха срещу бивши министри и доскоро недосегаеми олигарси, нямаше да са факт. След като не успя да изпълни поръчението на кукловодите и се провали в опита си да превърне прокуратурата в зависима от политиците, на днешния “нов” политик – проваленият министър и адвокат с отнети права Христо Иванов – не му остана нищо друго, освен да абдикира от управлението.

По всичко изглежда през 2017 година ще се направи пореден опит за ограничаване на прокурорската независимост – чрез избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет, което ще се случи след 5-6 месеца. Това е и третата от причините за увеличаващия се политически и олигархичен натиск върху съдебната система, а всъщност и още един мотив за създаването на хибридния партиен проект “Да(й), България” на кукловода Прокопиев и марионетката му Иванов. След като не успяха да превземат прокуратурата с фронтална атака, за разлика от зависимите ключови съдилища – Софийски градски съд и Върховен касационен съд – олигарсите и политическите им протежета ще опитат да го направят чрез засилване на влиянието си във ВСС. Това е възможно чрез парламентарната квота, която Народното събрание има в кадровия орган на съдебната система.

За пореден път като оръжие за постигане на политическите цели ще се използва традиционният в края на януари месец всяка година Мониторингов доклад на Европейската комисия за правосъдието и борбата с корупцията. Полезно би било, ако поне в този юбилеен доклад, обхващащ период от 10-те години от членството на страната ни в ЕС, стане ясно, че за дълбоко съжаление недосегаемостта на обвинени министри и олигарси продължава заради една група съдии от СГС и ВКС, които очевадно отказват да защитават справедливостта и да въздават правосъдие в името на обществото. Оправдателни присъди срещу олигарси и министри не просто отдалечават България от Европа, но продължават да рушат доверието на обществото в институциите и върховенството на закона.

За това, че “Да(й), България” е проект на Прокопиев, говори и фактът, че в Националния съвет на партията присъстват голямо количество пряко или косвено свързани с олигарха лица.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Още една партия родена в посолството на САЩ. За какво е още една партия родена на Козяк 16? Нима другите партии не са проамерикански? Дори БСП, която по идея би трябвало да е проруска и тя не е такава, тя прави плонжове пред краварите, мило и драго дава на краварите. Та в този смисъл ми се ще да чуя краварите каква е тяхната логика да създават безброй много проамерикански партии у нас? И без това вече унищожиха икономиката и суверенитета на България, какво още им трябва, да не остане един жив българин ли?

  2. Петьо, отново е 22.00 и отново има дълъг ферман. Защо веднъж не си представиш (ПРЕДИ ОБЯД), че и тези хора искат да живеят като тебе в „нормална“ държава, с нормален транспорт, нормални болници и училища и образовани хора, които да четат Труд и 24 часа от 90те години?

  3. За Радан Кънев – Конфликт на интереси – законодател, но и адвокат
    А за Делян Пеевски – законодател, но и бизнесмен, конфликт няма ли?
    Защото Радан, за разлика от Делян, не работи по обществени поръчки за над милиард лева.

  4. IT специалистите (помошници в измамата на държавата) ще се борят с личните си пороци …

  5. Що ми се струва,че в тази нова партия някой „бута“ масло! Дано да не е единствен!

  6. Перезвоните пожалуйста по номеру 8 (812)642-29-99 Антон.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.