Обир в оръжеен магазин в столицата

Д-р Кунчв: Днес идват новите ваксини, в аптеките ще са налични в средата на следващата седмица

Броят на изчезналите при пожарите в Калифорния нарасна на 600

Тайните на ръката – хиромантия Купи днес заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Отбелязваме Деня за по-чист въздух От Столична община призовават гражданите да не използват личните си автомобили

Северна Корея тества ново високотехнологично оръжие

40 души са ранени при катастрофа между два автобуса в Германия

Никола Груевски използвал унгарски дипломатически автомобил, за да избяга от Македония

САЩ подготвят съдебен иск срещу Джулиан Асандж

Хубчев сменя половината отбор срещу Кипър

На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия

Политически партии – нови адвокати на корупцията

Само за броени седмици българската прокуратура повдигна обвинения срещу повече от половин дузина бивши и настоящи (макар и в оставка) министри. Във вторник бе обвинен и превърналият се в емблематичен пример за недосегаемост български олигарх – Иво Прокопиев.

Повдигнатите обвинения дават ясен отговор на въпроса – защо в последните 3-4 години държавното обвинение е подложено на толкова мащабен и организиран опит за дискредитиране и овладяване, а главният прокурор е обект на непрестанни персонални обиди, атаки и заплахи както от подставени лица, така и от част от самите обвиняеми, било те министри или олигарси.

Залогът за поставените под прожекторите на прокуратурата обвиняеми лица е изключително висок, което вече налага освен традиционните методи за защита – наемането на скъпоплатени адвокатски кантори с контакти в Софийския градски съд и Върховния касационен съд – да се прибягва и към услугите на поръчкови медии, зависими политици, организирането на протести, а вече дори и до създаването на цяла партия.

Военният министър и хибридните атаки срещу прокуратурата

И ако обвиняемите за АЕЦ “Белене” – бившите министри на енергетиката Румен Овчаров, който е и бивш вицепремиер, Петър Димитров и Делян Добрев – поне видимо не си позволиха да злоупотребяват с партийните си позиции и да ги използват, за да се защитят, не така стои ситуацията с вероятно най-слабия министър на отбраната, който България е имала в историята си – земеделецът Николай Ненчев.

Освен че е на път да се превърне в министър рецидивист със засега две обвинения – за ремонта на изтребителите МиГ-29 и за шиене на военни униформи – Ненчев употребява партията, на която е председател – БЗНС, от чието име отправи серия от клеветнически и обидни квалификации и политически декларации по адрес на държавното обвинение.

Това изглежда по никакъв начин не впечатли и не спря работата на прокурорите по разследванията, което пък стана причина Ненчев, в лично качество, да се опита да атакува главния прокурор с глуповатото твърдение, че Цацаров бил проводник на руската хибридна война.

Отиващият си Ненчев, който скоро ще смени министерския кабинет с подсъдимата скамейка, дотолкова се е вживял в ролята си на “фактор” в Северноатлантическия пакт, че дори разкри част от готвения сценарий за предстоящи хибридни атаки срещу прокуратурата – поръчкови протести, които очевидно подсъдими министри и олигарси планират в следващите седмици пред Съдебната палата.

Конфликт на интереси – законодател, но и адвокат

Малко са страните в Европа, които биха позволили на действащ законодател, при това председател на партия, който да си позволи, от една страна, да се явява като адвокат срещу обвиняеми министри, а от друга страна, да внася законопроекти в ущърб на независимостта на прокуратурата. И макар законът да го позволява, пълен нонсенс е именно лидерът на ДСБ Радан Кънев, който в едното си качество иска политически зависима прокуратура, а в другото – явява се като адвокат именно на Николай Ненчев по разследването за ремонта на МиГ-овете. Парекселанс конфликт на интереси, който очевидно депутатите толерират, след като все още не са ограничили възможността да съвместяват дейността си на законодатели и адвокатската професия.

Това не е единственият случай, в който Кънев си позволява да се намесва в правосъдието от позицията на депутат. Той и съпартиецът му Атанас Атанасов се активираха през есента на 2016 г., когато правоохранителните институции уличиха кмета на Перущица в кокошкарска далавера с поискан подкуп от 40 000 лв. Кънев и Атанасов се хвърлиха в защита на Ради Минчев не защото са убедени в неговата невинност, а от чисто стратегическа позиция – трябваше да се даде знак на държавното обвинение, че властимащите от ДСБ са недосегаеми за разследвания срещу корупцията.

Вън от съмнение е, че още по-яростна щеше да бъде атаката на маргинализиралата се партия срещу прокуратурата, ако здравният министър в оставка Петър Москов все още заемаше поста заместник-председател на ДСБ, когато бе обвинен за алъш-вериша с турските ваксини.

Партийната защита на Кръстника на кръга “Капитал”

Присъствието на олигарха Иво Прокопиев на анонса за създаването на партия на проваления бивш правосъден министър Христо Иванов на 9 декември имаше знаково значение – не само за да бъде безусловно ясно кой е скритият кукловод на проекта, но и като предупреждение към прокуратурата да спре да разследва Кръстника на кръга “Капитал”.

За човек с връзките на Прокопиев в съдебната система още преди месеци е било напълно ясно, че ще се стигне до обвинение за приватизацията на държавния дял в едно от трите ЕРП. От есента на 2016 година за Прокопиев е било от стратегическо значение, наред със скъпоплатени адвокати, собствените му медии бухалки и позицията му на “почетен консул” на Канада в България, да си подсигури и друг възможно най-шумен лост в своя защита – какъвто се явява новоучредената партия “Да(й), България”, чиято основна цел е ликвидиране независимостта на прокуратурата.

Страхът на Прокопиев от предстоящото обвинение, наред с предстоящите парламентарни избори, са и две от трите причини за форсираното учредяване на партията с номинален председател Христо Иванов, нищо че олигархът упорито отрича. За това, че “Да(й), България” е проект на Прокопиев, говори и фактът, че в Националния съвет на партията присъстват голямо количество пряко или косвено свързани с олигарха лица.

За очевидната изнервеност на Прокопиев (още преди във вторник да бъде повдигнато обвинение срещу него) от развитието на разследването говори и реакцията, с която медиите бухалки и поръчковите журналисти от Би Ти Ви, Нова телевизия и БНР приеха обвинението срещу бившия енергиен и икономически министър Трайчо Трайков и предстоящото такова срещу бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков по казуса. Що се отнася до самото разследване, има защо Прокопиев да чувства притеснение, най-малкото защото Дянков и Трайков всъщност са двама от министрите, които олигархът от “Капитал” лично успя да вклини в правителството на ГЕРБ през 2009 година, а както се оказва по-късно с ясна идея за калкулиране на десетки милиони от приватизация. Нещо типично за олигархичните кръгове “Агнешките главички” и “Капитал”, които натрупват капитали основно чрез криминална приватизация на държавни активи.

Политическият натиск и заради новия ВСС

Опитите на политиците да притискат и ограничават прокуратурата не са спирали през целия Преход от 1989 година насам. В края на 2015 г. бе последният такъв опит, когато с промяната на Конституцията кръгът “Капитал”, чрез протежетата си Кънев и Иванов, опитаха да завишат политическото влияние в прокурорско-следователската колегия при разделянето на Висшия съдебен съвет. Ако този опит бе успял, то със сигурност днес много от обвиненията, които следователи и прокурори повдигнаха срещу бивши министри и доскоро недосегаеми олигарси, нямаше да са факт. След като не успя да изпълни поръчението на кукловодите и се провали в опита си да превърне прокуратурата в зависима от политиците, на днешния “нов” политик – проваленият министър и адвокат с отнети права Христо Иванов – не му остана нищо друго, освен да абдикира от управлението.

По всичко изглежда през 2017 година ще се направи пореден опит за ограничаване на прокурорската независимост – чрез избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет, което ще се случи след 5-6 месеца. Това е и третата от причините за увеличаващия се политически и олигархичен натиск върху съдебната система, а всъщност и още един мотив за създаването на хибридния партиен проект “Да(й), България” на кукловода Прокопиев и марионетката му Иванов. След като не успяха да превземат прокуратурата с фронтална атака, за разлика от зависимите ключови съдилища – Софийски градски съд и Върховен касационен съд – олигарсите и политическите им протежета ще опитат да го направят чрез засилване на влиянието си във ВСС. Това е възможно чрез парламентарната квота, която Народното събрание има в кадровия орган на съдебната система.

За пореден път като оръжие за постигане на политическите цели ще се използва традиционният в края на януари месец всяка година Мониторингов доклад на Европейската комисия за правосъдието и борбата с корупцията. Полезно би било, ако поне в този юбилеен доклад, обхващащ период от 10-те години от членството на страната ни в ЕС, стане ясно, че за дълбоко съжаление недосегаемостта на обвинени министри и олигарси продължава заради една група съдии от СГС и ВКС, които очевадно отказват да защитават справедливостта и да въздават правосъдие в името на обществото. Оправдателни присъди срещу олигарси и министри не просто отдалечават България от Европа, но продължават да рушат доверието на обществото в институциите и върховенството на закона.

За това, че “Да(й), България” е проект на Прокопиев, говори и фактът, че в Националния съвет на партията присъстват голямо количество пряко или косвено свързани с олигарха лица.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Още една партия родена в посолството на САЩ. За какво е още една партия родена на Козяк 16? Нима другите партии не са проамерикански? Дори БСП, която по идея би трябвало да е проруска и тя не е такава, тя прави плонжове пред краварите, мило и драго дава на краварите. Та в този смисъл ми се ще да чуя краварите каква е тяхната логика да създават безброй много проамерикански партии у нас? И без това вече унищожиха икономиката и суверенитета на България, какво още им трябва, да не остане един жив българин ли?

  2. Петьо, отново е 22.00 и отново има дълъг ферман. Защо веднъж не си представиш (ПРЕДИ ОБЯД), че и тези хора искат да живеят като тебе в „нормална“ държава, с нормален транспорт, нормални болници и училища и образовани хора, които да четат Труд и 24 часа от 90те години?

  3. За Радан Кънев – Конфликт на интереси – законодател, но и адвокат
    А за Делян Пеевски – законодател, но и бизнесмен, конфликт няма ли?
    Защото Радан, за разлика от Делян, не работи по обществени поръчки за над милиард лева.

  4. IT специалистите (помошници в измамата на държавата) ще се борят с личните си пороци …

  5. Що ми се струва,че в тази нова партия някой „бута“ масло! Дано да не е единствен!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.