Политическото време се забърза

Фаворитът за изборите - в нокдаун

Каквото и да твърдят сега, скандалът с апартаментите на властта предизвика сътресение, което вещаеше изборна загуба за ГЕРБ на предстоящите избори. Фаворитът бе изпаднал в нокдаун, ако използваме боксовата терминология, станала актуална покрай Кубрат Пулев. След точните си ходове, Бойко Борисов постигна невъзможното- преди съдията на мача да отброи последните секунди и мачът да завърши, ГЕРБ се изправи и сега изглежда по-монолитна и боеспособна от временната криза. Новинарите, които четяха новините с надгробни гласове, живнаха бодри и всеотдайни. Телевизионните клакьори на властта се усмихнаха щастливо. Появиха се умилителни очерци за живота и семейството на добрия човек Цветан Цветанов. Тези от управляващите, които бяха надигнали глава, за да вземат навреме очаквания завой, се скриха и притаиха. За Борисов това бе най-доброто, което можеше да се случи. Но дали бе така и за обществото?

Предстои социолозите да ни запознаят с последните си изследвания, но някои прогнози могат да се направят и сега. Драмата с апартаментите вместо разкол донесе сплотяване на вътрешното ядро на ГЕРБ и то ще тръгне мобилизирано за изборите. Отличен ход бе привличането на СДС за общо участие, но спорната фигура, включена на избираемо място в общата листа, обезсилва добрата идея. Нямам нищо против самата личност, но тя събужда спомени за скандали, отлюспвания и тъжно минало. Разочарованите и омерзени избиратели, които не симпатизират на Борисов, няма да гласуват за ГЕРБ, но не са привлечени и от левицата и вероятно ще отидат за гъби. БСП също ще разчита на партийното си ядро и отчаяно трябва да разшири своята периферия и да търси съюзници. ГЕРБ има резерв в лицето на държавната администрация и корпоративната клиентела, а ще разчита и на магиите и номерата, които са специалитет на Цветанов.

Но до изборите все още има време. А политическото време внезапно се забърза. За кого работи времето?

Неотдавна в тази рубрика написах за дилемата на Борисов следното, което обяснява и последните събития: „Времената се менят, политиката изхабява, той започна да губи своя ореол, време е… Стига се до момент, в който каквото и да направи, колкото и да е добро, хората го приемат негативно. Както се казва, това е сигурен знак, че трябва да си тръгнеш от политиката, преди тя да си е тръгнала от теб. Това се усеща от най-близкото му обкръжение и затова се забелязват опити сред неговите везири да се еманципират от могъщото му влияние. Формират се вече отделни кръгове по интереси- политически с Цветан Цветанов, финансов с Владислав Горанов, технократски с Томислав Дончев и медиен с Румяна Бъчварова. Борисов се справя умело с този проблем благодарение на уроците, които е усвоил, докато беше телохранител на Тодор Живков“.

И ето, че от възможно най-добрия финал на Апартаментгейт не бе изминало повече време, колкото за една въздишка на облекчение, се случи точно това - каквото и да направят управляващите, то се приема негативно от хората. При това по една толкова чувствителна за обществото ни тема. Сякаш някакъв зъл демон се е вселил в управляващите и ръководи техните действия. Това не биха могли да го измислят и политическите им противници. Да припомня накратко цялата сага с парите за вероизповеданията - ще опростим дълговете на мюфтийството, ще спрем финансирането от чужбина (разбирай от Турция) и българската държава ще финансира вероизповеданията, после от мюфтийството самоуверено казаха, че парите от Турция няма да спрат, което бе опровергано от най-високо място, после, че ще разсрочат дълговете им, сега пък се оказа, че и разсрочване ще има, и българската държава ще ги финансира, и парите от Турция няма да спрат. Какво държавническо мислене, какъв управленски стил! И точно Борисов се върна към любимия си напоследък образ на международен арбитър, дойде нов удар. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви на предизборен митинг пред изселници от България, че след намеса от Турция България е променила Закона за вероизповеданията. Като се има предвид, че Законът наистина бе променен, това изявление предизвика остра реакция у нас. Опровергахме веднага, говорихме по телефоните с Анкара, викахме турския посланик, премиерът Борисов лично разговаря в Букурещ в продължение на пет часа с турския вицепрезидент, но резултатът бе плачевен - Турция отказва да ни се извини и твърди, че няма за какво. Вярно е, че в неделя в Турция имаше избори, но вярно е че и ние имаме избори. И никой не отстъпи.

Каква е все пак истината? Може би трябва да се обърне повече внимание на казаното в едно интервю от министъра на външните работи Екатерина Захариева: „Аз разговарях с Чавушоглу. Ако той си мисли, че ми е оказвал натиск, това си е негов проблем“. Според нея разговорът през декември е бил „абсолютно възпитан и добросъседски“.

Ако Захариева си мисли, че натискът трябва да се изразява по някакъв друг начин, това си е нейна работа.

Ето как премиерът Борисов бе принуден да се върне към пожарникарската си професия.

Камен Донев като Кубрат Пулев

Кубрат Пулев в изблик на мъжество и еуфория от победата, стисна една разголена журналистка за бузите и я разцелува в устата. Сега е обвинен в сексуален тормоз. Камен Донев, покорил цяла България с изключителния си артистичен талант, направи и филм и нарече публично тези, които не го харесаха, „машини за лайна“ и „колебливо изпусната пръдня“. Това потресе неговите почитатели.

Много мъжество, много самочувствие в тази държава! Само възпитание не ни достига - и на спортисти, и на артисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари