Политологът Анна Кръстева: Разделението в Македония е огромно, залогът на референдума - също

Огромен е залогът на референдума в Македония. Виждаме голяма мобилизация на глобалната общност. Това каза преподавателят по политически науки Анна Кръстева по БНР.

Кръстева очерта няколко парадокса в кампанията за референдума: „В Македония съществува голяма поляризация на мненията. Разделението, не просто на обществото, а разделението между хората вътре в семейството е такова, че е по-голямо от това 2001 година преди Охридското споразумение. По-лесно се мисли с парадокси, отколкото с тенденции. Парадоксите са където и да погледнем. Имаше въздействащо послание на лидера на ВМРО-ДПМНЕ, който каза: „В неделя се събудете и послушайте сърцето си“.

Много ясно очерта, че полюсите са между сърцето, нажежените до червено идентичности от една страна, и интересът – икономически и политически, който е основният на другата страна. Но, ако погледнем каква е коалицията на това сърце, тя изглежда почти сюрреалистична, защото единият ярък образ са футболните фенове, а другият високодуховен образ е православната църква. Кампанията, която приключи два дни преди това и не беше много видима, последното й събитие беше в православен храм със слово на духовника, което беше политическо, а не религиозно. Разбира се, вътре е президентът, вътре е ВМРО-ДПМНЕ, но това е единият от парадоксите.

Другият голям парадокс е колко огромен е залогът иска ли Македония да се интегрира в ЕС или не, когато икономически тя вече е интегрирана. 80% от външно икономическите отношения на Македония са с ЕС. Тя е направила този избор, който е изключително важен, а става въпрос дали политическият избор да подкрепи икономическия, или да остане вгледан в миналото. Третият парадокс е, че виждаме едно прегрупиране на силите в мига, в който в ООН отново се атакува мултилатерализма, тук виждаме Меркел до Макрон до високопоставен представител на Тръмп да са от едната страна. Това превръщане на Скопие в център на външнополитически приоритети играе и в двете кампании. То е предназначено и подпомага силно кампанията на проевропейския отговор на референдума, но се използва със същата сила от противоположния лагер“.

Според политологът България заема утопично оптимистична позиция по отношение на интеграцията на Западните Балкани: „Има известна асиметрия. От една страна тази много мека позиция на България – да не се меси. От друга страна е една доста по-ангажирана позиция на Македония, когато конструира своята държавност как тя вплита България в своя политически наратив. Позицията, която аз бих формулирала, че България трябва да заеме е на една информирана европейчност. Ние трябва наистина трябва да бъдем не миналото на Македония, а бъдещето, да знаят, че като вървят към Европа вървят към нас и пътя, който ние очертаваме и в същото това време това да не бъде утопичен оптимизъм, който владееше нашето европредседателство, че Западните Балкани е прекрасна кауза. Реално Западните Балкани не са готови. Нашата много мека позиция е утопично оптимистична.“

Проф. Кръстева смята, че Русия няма да повлияе на резултата от днешния референдум. Тя изрази съмнение, че ще излязат да гласуват 900 хиляди души, за да бъде запитването легитимно.

Коментари

Задължително поле