Политологът Милен Любенов: Президентската институция трябва да обединява

Президентската институция не трябва да разделя, тя трябва да обединява. Политическите партии трябва да търсят диалог с президента и да съхраняват авторитета на институцията. През последните години не го правиха. Това каза пред БНР Милен Любенов, политолог, университетски преподавател, който беше секретар на президента Росен Плевнелиев по вътрешната политика.

Той определи настоящата ситуация със служебното правителство като стандартна, а заявката за ревизия отдава на твърде високите очаквания към президента Румен Радев, които по думите му биха могли да изиграят лоша шега. На фона на относително стабилната икономическа среда през последните години това, че може да има нередности, е в правото на всеки министър оттук насетне да ги открива, смята Любенов.

Визирайки голямата тема за липсата на справедливост и съпоставката с румънските протести Милен Любенов изтъкна:

"Може би това е въпрос на общество, на политическа култура, на политическа зрялост. В Румъния имаха своята революция. При нас тези процеси се случиха по-късно."

Не мисля, че в краткосрочен план на тези избори може да се случи нещо кой знае колко сензационно. Не виждам причина да не се сформира правителство, прогнозира Любенов, според когото преждевременното оттегляне на Бойко Борисов от властта е политическа грешка.

Победата на Радев на президентските избори със сигурност носи инерция на партията, която го издигна, а загубата на ГЕРБ неминуемо носи щети и беше катастрофа, коментира още политологът.

В БСП се опитват да отворят партията. ГЕРБ се утвърди като силно персоналистка партия, а това понякога може да бъде пагубно за която и да било партия, ако не съумее да изгради нещо друго, отчита още Милен Любенов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика