Президентът Радев: България и Грузия трябва да използват стратегическото си положение на двата бряга на Черно море

София има дефицит на нови апартаменти

Извинение за фалшиви картини в галерия „Структура” Организаторите и собственикът на творбите били подведени

Животновъдите ще получат 26,3 млн. лева de minimis

Разследват опит за палеж на барака, ползвана за фитнес

МВнР: Няма данни да е имало българи на самолета, попаднал в силна турбуленция

Апелативният съд в Търново с позиция за намалена присъда за убийство в Бяла Апелативната прокуратура в старата столица внася протест за промененото наказание от 20 на 3 години затвор

Щрахе няма да става евродепутат Планира да се завърне в политиката

ББР създава уеб платформа за финансиране на проекти 11 банки за развитие ще си сътрудничат

Показаха новия европейски изтребител на авиошоуто в Бурже (ВИДЕО)

Дете издъхна по време на игра в Стражица 8-годишното момче е починало от задушаване, след като си глътнало езика

Вижте верните отгори от днешната матура по БЕЛ

Заев се отказа от предсрочни избори Но ще прави ремонт на правителството

Иран се закани да превиши разрешения лимит на запаси от обогатен уран

Президентът удостои посланика на Германия с орден „Стара планина“ първа степен

Политологът Първан Симеонов пред „Труд“: Ако сега има избори, ГЕРБ ги печели. Но утре?

Вчера председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка, след като отказа да вкарва страната в парламентарна криза. Ден преди това БСП напусна НС и ултимативно заяви, че ще влезе в пленарната зала само след оставката на Главчев. По този начин бившият вече спикер на парламента подаде топката в полето на своите и не позволи допълнителни нерви и политически страсти в следващите дни. Правилно ли изигра ходовети си БСП, какво следва оттук нататък и стабилно ли е правителството – на тези въпроси отговаря Първан Симеонов.

– Какво става, г-н Симеонов – европредседателството наближава, а политиката ни се тресе от скандали – един по един и то всеки ден. Защо се стигна до ситуацията най-голямата парламентарна група от опозицията да напусне парламента, а след това и до оставката на шефа на НС Димитър Главчев?
– Става точно това, което изследователите от „Галъп интернешънъл“ и института „Иван Хаджийски“ казвахме, че ще се случи. БСП ще направи всичко възможно да обтегне нервите на ГЕРБ и ще разчита на това, че те доказано не издържат в такава ситуация.
И ГЕРБ си изпусна нервите – в случая Димитър Главчев. Изгонването на Нинова беше необосновано. Очевидно пресилено. И даде страхотна топка на БСП. По две причини – първо, даде им повод за това, което направиха и свалиха председателя на Народното събрание; второ, заличи се една малка преднина, която ГЕРБ бяха взели – те бяха казали „ще ревизираме приватизацията“ и така отново бяха взели инициативата в говоренето и бяха поставили БСП в режим „отговор“. Това сега леко потъна. БСП явно отдавна са планирали подобен ход и сега получиха алиби за него. Иначе самият господин Главчев е смислен човек и тук става дума за моментна грешка. ГЕРБ се уплашиха и първо го удариха на молба към Нинова „да се разберат по мъжки“. А после дойде саможертвеният ход с оставката. ГЕРБ са доказали, че ги могат тези ходове. И това, впрочем, се харесва на хората.

– Смятате ли, че напускането на парламента беше правилен ход от страна на БСП?
– Партийно – да, очевидно. Държавнически – не съвсем. От една страна, това й е работата на опозицията. От друга страна, може да се пресоли манджата и хората да си кажат: това са малко изкуствени, пресилени проблеми, и то точно, когато България трябва да се представи добре.

– Каква са целите на БСП и на нейния лидер Корнелия Нинова? Новата политическа ситуация в държавата не изглежда никак добра.
– Целта на БСП е да свали правителството. Но не веднага. Сега е още рано и ако има нови избори, ГЕРБ може отново да ги вземе. Това показват числата. Обективна ситуация за падане на правителството сега няма. Че и после няма да има. Има само субективна – нервите на Борисов. Преносно, но и съвсем буквално. Той отдавна е показал, че не издържа, когато му развалят комфорта, егото, в случая международното присъствие е т.н. И в такива случаи Борисов просто разваля играта и отива на избори. Проблемът е, че сега няма как толкова лесно да обърне масата – защото идва председателството. Затова БСП ще използва случая да разгаря проблемите и така постепенно да сваля подкрепата за властта – докато тя е заклещена без изход и поне в следващите шест месеца не може току-така да каже любимото си „отиваме на избори“ или подобно.

– Но ако ГЕРБ започне да губи подкрепа?
– Ако губи подкрепа, това ще е плавно и дългосрочно, а не бързо. Защото на първо време битката между двете партии стяга и двете и парадоксално укрепва ГЕРБ и патриотите. Но в дългосрочен план всяка власт губи подкрепа в хода на мандата. Затова ГЕРБ ще ерозира като подкрепа плавно, стъпало по стъпало надолу. И нека не забравяме, че председателството вероятно може да им даде допълнителна легитимност. Затова казвам, сериозни обективни предпоставки това правителство да падне бързо, не се намират. Въпросът е, че в ситуация на толкова скандали се работи доста трудно и нервите някога се скъсват. А БСП май е подготвила най-големите си козове точно за месеците на председателството.

– Стабилно ли е управлението и ще издържи ли всички трусове?
– Първо, няма обществено мнение това правителство да пада – не е готово, не е втасало. Може и да не втаса. Дори и четири години може да устои. После, икономиката не е зле и нашите данни показват, че и хората усещат това. Освен всичко, няма някакъв икономическо-медийно-политически кръг, който да е срещу правителството. Имам предвид голям. Помните, когато през 2013 г. сваляха Борисов, срещу него имаше банка и големи медии. Сега всички важни кръгове като че ли имат участие в това правителство. Важен фактор би могло да бъде външно влияние – например, нещо източно да иска да клати запада чрез клатене на държавата, която ръководи основен западен клуб. Но този риск не е новина, а и е калкулиран от Борисов. Нека не забавяме, че Борисов си говори добре с изтока. Да иска някой патриотите да си ходят?

– Искат го от ДПС.
– Да, но това дори прави реклама на правителството. Вижда се, че патриотите са приети сравнително безконфликтно от обществото ни. Въобще, обективни предпоставки за падане няма, че дори и за преформатиране. Пак казвам, има субективни – Борисов е доказал, че в политиката на страната именно егото му е определящо. Е, точно това его сега ще бъде подложено на огромно изпитание. Не е изключено нервите да Борисов да се скъсат дори и сега, дори и по време на председателството и да поиска нови избори. По-малко вероятно, но не и изключено. Но и трябва да си дадем сметка за още нещо. Борисов наистина има желанието България да се справи добре. Той разви такъв усет в годините. Вече мисли за своето място в историята, а и отбеляза добри международни резултати. Заради всичко това към егото му като фактор, трябва да прибавим и все пак държавнически усет. Дано не ви прозвуча като наивник.

– Помните ли, когато преди 12 години бе свален от поста си шеф на НС проф. Огнян Герджиков? Напомня ли ви ситуацията за 2005-а година, макар че тогава бе различно – Герджиков бе свален от своите?
– По-скоро прилича на ситуацията с кабинета Орешарски. Прекалено много прилики има. Впрочем и тогава, и сега показателите, които ние мерим,за това как хората възприемат икономиката, бяха добри. Но има и една основна разлика – тогава имаше един силен икономически кръг срещу Борисов. И Орешарски падна, когато този кръг оттегли доверието си и от БСП, а после го върна към Борисов. Сега повечето икономически кръгове имат интереси в правителството на Борисов и не напират да го свалят. Наскоро обаче ДПС ескалира сериозно исканията си за повече власт чрез отстраняване на патриотите. Това може да е предвестник на промяна на отношението на политико-икономическия конгломерат ДПС към кабинета. ДПС се нуждае от повече власт и ресурс, за да побеждава в битките в своята ниша. И ако сериозно са решили да преформатират кабинета или да го махнат, това вече не е шега работа.

– Отчита ли ГЕРБ достатъчно радикализирането на ДПС и тяхната цел за демонтиране на сегашната формула на управление – ето, думите на Мустафа Карадайъ стават все по-тежки и конкретни? В сряда депутатите на ДПС също напуснаха парламента.
– Поведението на ДПС е интересно, защото за никого не е тайна, че икономическите интереси на ДПС и сега изглеждат представени в правителството. Да не би ДПС да не ги брои вече тези интереси за свои? Да не би политическото крило на ДПС вече да се разминава с икономическото? Това е модната градска мълва от месеци. Аз лично, засега, намирам това за малко вероятно. Добре, хайде да обобщим така: стабилността на правителството зависи от нервите на Борисов, от това какво решение ще вземе Доган, и от това дали патриотите ще са стабилни и заедно с ГЕРБ. Тоест (смее се): не само от нервите на Борисов, но от хладнокръвието на Доган, а и от – да речем – специфичния стил на Валери Симеонов.

– Елена Йончева – крехката журналистка, тя ли се превърна в най-големият коз в ПГ на БСП? Всичко, което направи, се превърна в кошмар за управляващите?
– Да. Нали затова се оказа, че думата постистина е основна дума на съвремието ни. Постистина е когато имиджът е по-важен от факта. Затова и партиите се ориентираха към хора, които създават имидж – журналисти, анализатори, политолози. Елена Йончева, Тома Биков, Антон Тодоров, Иво Христов, Александър Симов – добри или лоши, именно тези хора дават яркостта на политическия процес.

– Как да тълкуваме ситуацията, в която се оказа НС – Веселин Марешки, който има шест обвинения и два свалени имунитета, да може да прави каквото си иска в парламента, защото от неговия златен пръст зависи всичко?
– Всъщност властта погна Марешки и така го „опитоми“. Така прави ГЕРБ с партньорите си, струва ми се. Бие и гали. Господин Марешки обаче е умен човек и видя каква е съдбата на предишни подобни формации – станаха аморфен резерв за депутати на ГЕРБ. И затова Марешки събра в парламента наистина верни свои хора. И досега не са успели да го разцепят и обезличат. Той си вдигна цената още при обсъждането на вота на недоверие. По всичко личи, че това е наистина добър бизнесмен.

– Инициативата на ДПС за промени в конституцията, чрез които да се премахне давността в сделките от приватизацията, бе подкрепена от ГЕРБ. Това означава ли, че ще се случи и до къде може да стигне? Заради това да има мир ли го прави Борисов?
– Като гражданин стискам палци за такава ревизия. Като изследовател съм скептичен, че нещо реално ще се случи. ГЕРБ го прави, защото е важно да отговаря на нарастващите желания на ДПС. А и защото се предполага, че ГЕРБ като нова партия, няма да понесе потенциални щети от ревизия на приватизацията. Предполага се, че такива щети ще понесат старите партии – червени и сини. А точно те в момента се опитват да хванат ГЕРБ в червено-синьо менгеме. Такава беше и нашата прогноза, ако помните – че червени и сини ще почнат да звучат в един глас срещу ГЕРБ. Забелязахте ли, че дясната преса също се ядоса на Главчев. Ключово важно сега за Нинова е да вземе синя периферия. Както през 2013 г. Станишев получи стотици хиляди гласове „дясна“ добавка за БСП, само и само да не остава ГЕРБ на власт. Засега обаче БСП не може да апелира ефективно към дясна периферия – защото не се кара с ГЕРБ по двата най-важни за сините хора въпроси: съд и реформи. БСП не казва нищо за съдебната реформа и никога не казва „харчете парите по-ефективно“. Казва само „харчете повече пари“. Междувременно на скамейката стои Трифонов и е готов да разпилее наказателния и протестен вот в едни евентуални избори – вот, който БСП ще се опита да монополизира.

– Ако си представим същата картинка по време на европредседателството – един грешен ход на ГЕРБ или на председателя на НС и БСП и ДПС напуснат парламента в деня, в който например в София са се събрали европейските лидери – какво би станало тогава?
– Всъщност, не е чак такава драма. Но може да досади. Докато хората гледат всичките скандали, това работи и за БСП, и за ГЕРБ, защото стяга и двата лагера. Хората гледат двата отбора на терена, палят се за единия, и мачът е толкова ожесточен, че не им хрумва да гледат настрани. Но ако мачът продължава да е толкова грозен, ще погледнат на пистата, където все някой загрява и вика „всички са маскари“. Този път Трифонов, преди това Марешки, преди това Бареков, преди това Яне Янев, преди това Борисов, преди това Сакскобургготски, преди това Жорж Ганчев…

– Как гледате на подобна теза – че главата на парламентарния шеф Димитър Главчев е паднала заради Антонио Таяни, председател на Европейския парламент, който е у нас. Твърди се, че когато разбрал, че опозицията няма да присъства в залата, Таяни категорично отказал да говори „пред празна зала“ в НС. Колкото и невероятно да изглежда това, възможно ли е да е така?
– И това може да е било фактор. Но по-важният въпрос сега е: разбраха ли се нещо Нинова и Борисов. Например: „Махаме Главчев, но вие мирувате поне шест месеца“. Ако са се разбрали, значи сега имаме буря пред затишие. Ако обаче не са се разбрали, бедна ми е фантазията какво може да направи Нинова в идните месеци. Тогава ще е буря след буря.

– В цялата тази какофония къде е президентът – борбата с корупцията се превърна в негов запазен знак в говоренето?
– В удобна роля е президентът. В типичната президентска: карат се леви и десни и той може да е арбитър и да не понася загуби. В такава роля се мъчеше да е Борисов – да се карат Нинова и ГЕРБ, или ГЕРБ и Радев, а Борисов надпартийно и международно да помирява и балансира. Е, с епизода „Главчев“ Нинова извади Борисов на ринга. Нещо, което той умело избягваше половин година. Преди това го извади на ринга и самият Радев.

Нашият гост
Първан Симеонов е политолог. Изследовател в областта на демоскопските проучвания, политическите партии, градската среда и други. Преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изпълнителен директор на “Галъп интернешънъл”, изследовател в Института по социология “Иван Хаджийски”. Член на клуб “Конрад Аденауер”. Участник в научни изследвания в различни области. Работил е като политически консултант, редактор, водещ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Печели ташаци. И тоя е на хранилка

 2. Aman ot takiva prodajni analizatori , pomiarski mishoci … pe4eliat GOLEMITE TOIAGI ..

 3. БСП Е И СИ ОСТАВА БОЛШЕВИШКА ПАРТИЯ , НЕЗАВИСИМО ОТ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ПИРУЕТИ И АБРАКАДАБРА ПО КОНГРЕСИ И ПЛЕНУМИ .ПАРТИЯ ,КОЯТО СИ ОСТАНА НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ / РАЗБИРАЙ ПРОРУСКИ /ПОЗИЦИИ , ПРИ ТОВА ЯРКО РАЗМИНАВАЙКИ СЕ С ИЦКОННИТЕ БЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕСИ .СПРАВКА -ИЗЦЕПКИТЕ НА ИНДИВИДА ИВО ХРИСТОВ , КОИТО НИНОВА ПРОПУСНА ПОКРАЙ УШИТЕ СИ !!!!
  ДА ПРАВИЩ АТАКА СРЕЩУ ИНТЕРЕСИТЕ НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА В ПОЛИТИКО-ДЪРЖАВЕН МОМЕНТ НЕ ГОВОРИ ЗА НАЦИОНАЛНА ОТГОВОРНА ПОЛИТИКА -ДАЖЕ НАПРОТИВ !!!
  ПОДОБНА ПОЗИЦИЯ ИЗПОВЯЯДВА И ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ , КОЙТО ВЪВ ВИТИЕВАТ СТИЛ ГОВОРИ ЗА ВИТИЕВАТАТА СЪЩНОСТ НА ДОКАЛАДА НА ЕВРОПА , КАТО ЯСНО И НЕДВ
  УСЛИСЛЕНО НЕГЛИЖИРА И ОМАЛОВАЖАВА СМИСЪЛА НА ДОКЛАДА -ОЦЕНКА !С ТОВА ПРАКТИЧЕСКИ ЗАСТАВА НА ПОЗИЦИЯТА НА АНТИЕВРОПЕИЗМА !!!????И ПО ТАЗИ ТОЧКА НИНОВА МЪЛЧИ !!!!
  ПИТА СЕ – ДОКОГА ?

 4. Цветанчо + Главанчо се опитаха Коледарски да ударят ножа на Предводителя на Дворянството в лютата битка за “ ония “ СТОЛ. За сега не успяха…!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.