Политолози и анализатори пред “Труд”: Президентът Радев е в безтегловност

Социалисти пишат на Корнелия Нинова, хората на Слави Трифонов не искат проблеми с рейтинга

Петков и Василев няма да са в новия кабинет

Президентът Румен Радев изпада в изолация и много скоро може да се озове в състояние на политическа безтегловност.

Това мнение изразиха пред “Труд” някои от най-ключовите анализатори и политолози у нас. Многостранната подкрепа за втория мандат на Радев все повече започва да изглежда химера, а в БСП вече върви открито недоволство срещу държавния глава заради залитанията му по бъдещи “широки платформи” с участието на министри от служебното му правителство.

На бюрото на лидера на БСП Корнелия Нинова вече има десетки писма от страната с настояване партията да издигне свой кандидат за президент, потвърдиха пред “Труд” висши фигури от “Позитано” 20.

Общински организации са изпратили до централното ръководство сигнали срещу хората на Радев, които открито лобирали за подкрепа и отцепване на структури на БСП в полза на новото инженерингово мероприятие, за което се лансират имената на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

Подобни настроения има и в най-силните организации на ИТН като Благоевград и Пловдив, отбелязаха пред “Труд” депутати от ИТН. Членове и симпатизанти от партията на Слави Трифонов изтъквали пред своите проблема с близостта между Радев и фактори от “Демократична България”.

Скандалните разкрития около работата на двойката министри във финансовия и икономическия сектор през последния месец са обект на непрекъснати коментари сред активистите на ИТН и вече се отчита, че подкрепа за Радев би намалила доверието към депутатските листи на Трифонов за новите избори.

На този фон, близки до “Дондуков” 2 дадоха да се разбере пред “Труд”, че както Кирил Петков, така и Асен Василев нямало да бъдат в състава на новия служебен кабинет. “Труд” съобщи пръв за разместванията в бъдещо служебно правителство, но от прессекретариата на Радев побързаха с опит за опровержение на информацията, че този въпрос не е задаван нито на президента, нито на пресслужбата на “Дондуков” 2.

Доц. Антоний Гълъбов, политолог, пред “Труд”: Този човек трябва да плати политическата цена за кризата

Нека да припомним, че Румен Радев никога не е бил кандидат на БСП

Този човек трябва да бъде спрян и това трябва да се случи по демократичен път. Той трябва да плати политическа цена за националната и политическа криза, която предизвика. Нека да припомним, че Румен Радев никога не е бил кандидат на БСП. Изследването, което беше проведено за БСП и което имаше за цел да аранжира кандидатите на партията за президент пред 5 години не включваше името Румен Радев, то беше добавено допълнително и се озова на 13-то място сред допитването до партийните структури на БСП през 2016 г. След това Румен Радев беше издигнат за кандидат на партията АБВ, на следващия ден изпълнителното бюро на БСП гласува за неговата кандидатура и няколко дни по-късно Корнелия Нинова заедно с цялото Изпълнително бюро тогава обявиха, че той ще се яви като независим кандидат с инициативен комитет председателстван от Стефан Данаилов. В памет на Данаилов трябва да кажем, че това е човекът, който направи всичко, което можа, за да превърна този абсолютно непознат никому човек в кандидат на БСП. В момента такова нещо няма. Паметта на Стефан Данаилов трябва да бъде уважавана, защото след като този човек направи всичко с последни сили, в края на живота си, за да помогне на Радев да бъде избран, в едно от последните си интервюта Стефан Данаилов, че се виждал един два пъти само с Радев след изборите. Така че паметта в политиката е важна и уважението към авторитетите.

Доц. Любомир Стефанов, политолог, пред “Труд”: Държавният глава жъне това, което пося - противоречия

Президентът Радев всъщност жъне това, което сее от доста време, а именно - противоречия. От една страна стои технологичната нужда от политическа подкрепа, която да бъде олицетворена от някоя партия срещу желанието му да бъде приеман като народен трибун и баща на нацията. Този екзистенциален конфликт очаквано го доведе до политически Рубикон: или да продължи да се еманципира от БСП, участвайки активно в конструирането на нов политически субект около популярните лица от служебното му правителство, или да приеме, че няма как да бъде харесван и подкрепян от всички граждани в една конкурентна демократична партийна система.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд”: С хаоса се търси път към президентска република

За изграждането на хаоса, в който се намира страната в момента, до голяма степен ключово значение имаше самият президент. От една страна, някой може да каже, че от неопитност или от глупост си го е сътворил. В крайна сметка аз съм по склонен да вярвам, че цялата тази ситуация умишлено е създадена, защото ако президентът имаше желание да има правителство и в предишния мандат, и в този мандат, той можеше да сътрудничи и да съдейства на политическите партии подобно на Георги Първанов от преди години. Планът е да дискредитира тотално парламентарната демокрация в очите на хората, за да може, евентуално след преизбирането си за президент, да търси някакъв вид легитимна позиция за президентска република. Ще каже: “Ето, парламентарната се провали, тя не може да произведе нищо освен скандали и интриги, затова аз ви предлагам нова конституция, нов договор”. Радев има отдавна една стратегия за конституционни промени изготвена от неговия Стратегически съвет. Като нищо догодина или следващите година и половина, две да тръгне такава кампания, тоест неговите намерения отиват далеч отвъд политическото противоборство сега на терен. И в този смисъл, може изобщо да не се намира в политическа безтегловност, а да си е съвсем на място, просто той да клати цялата система умишлено със скрита цел, която към момента ни я заявява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения